Økonom blir «deprimert» av Sivs budsjett:

Slik reagerer økonomene på regjeringens statsbudsjett.

DEPPA: Han er kanskje blid på bildet, men Siv Jensens statsbudsjettforslag for 2017 gleder på ingen måte sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen.
Publisert:

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen etterlyser tydeligere omstillingsarbeid fra regjeringen.

– Jeg er ikke imponert, slår sjeføkonom i Eika gruppen, Jan Ludvig Andreassen, fast etter at regjeringens forslag til statsbudsjett for 2017 ble lagt frem torsdag formiddag.

– Det er noe feil med hele tidsånden i Norge. Vi har liksom avblåst krisen, men problemene våre vil bare øke i tiden fremover, forklarer Andreassen.

Problemene han snakker om er oljenæringen som han mener bare vil skrumpe inn i årene som kommer, spesielt etter at Johan Sverdrup-feltet er ferdig utbygd i 2020.

– Det vi ser nå er i beste fall en pause i prosessen. Men det betyr ikke at norsk økonomi snur oppover. Vi mangler fortsatt en ny bærekraftig næring. Vi kan

ikke leve av å bygge boliger, sier Andreassen.

Les også

Statsbudsjettet på 1-2-3

Sjeføkonomen mener derimot vi kan leve av god konkurranseevne.

– Men den har blitt dramatisk forverret på grunn av den sterke kronen. Nå er det kanskje stille midt i stormen, men omstillingsarbeidet bør pågå for fullt. Kronen må holdes så svak som mulig, og andre politikkområdet må nedprioriteres. Vi trenger et nytt skattesystem som begunstiger næringslivsinvesteringer, ikke rekordhøye boliginvesteringer , legger han til.

Tross kritiske innvendinger er han er ikke overrasket over budsjettforslaget.

– Jeg er ikke overrasket, men jeg blir deprimert,medgir Andreassen.

Les også: Venstre-lederen rasende på regjeringen

–Som ventet

For å få budsjettforslaget for 2017 til å gå opp har finansminister Siv Jensen hentet 225,6 milliarder fra Oljefondet. Det betyr at 17,2 prosent av budsjettets utgifter på hele 1.301 milliarder skal dekkes av oljepenger.

Budsjettet innebærer et skatte- og avgiftkutt på totalt 2,8 milliarder kroner (påløpt. 1,7 mrd. bokført). De største lettelsene kommer i form av lavere inntektsskatt for både selskaper og personer.

– Veldig mye er som ventet. Norsk økonomi går bedre så behovet for stimulans er mindre neste år enn i år. Dermed er ekspansiviteten målt i endringen i underskuddet mye mindre, noe som er i tråd med det Norges Bank har lagt til grunn, sier Eric Bruce, sjeføkonom i Nordea Markets til E24.

– Oljepengebruken må bremses

Han mener regjeringen kunne vært «litt varsommere» med oljepengebruken, men at det ikke er noe stort problem i år.

– Veksten i oljepengebruken må bremses, men dette var en ventet stimulans og regjeringen sier også i budsjettet at de ikke legger opp til noen vesentlig økning fremover, påpeker Bruce.

Professor om budsjettet: Fremstår som lite ambisiøst

Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken, er langt på vei enig.

Les også

Dette betyr statsbudsjettet for deg

– Det kommer an på hvordan man ønsker bruke oljepengene. Dersom man ønsker å holde på dagens tilnærming om å smøre tynt utover må man antagelig begrense seg noe. Etter hvert som avkastningen på oljefondet blir lavere og dersom oljeprisen holder seg svak, så blir det mer utfordrende, sier Due-Andresen til E24.

Hun påpeker også at selv om oljepengebruken er økt, ligger den bare litt over gjennomsnittet siden handlingsregelen ble innført.

– Det er på sin plass at budsjettet fortsatt er ekspansivt ettersom vi er langt unna full kapasitetsutnyttelse og ettersom vi er et godt stykke unna full kapasitetsutnytting og ledigheten fortsatt er høy.

Les også

Siv Jensen: – Et budsjett for flere jobber

Les også

Ny finansskatt: – Kundene og de ansatte får regningen

Les også

Regjeringen vil vurdere forvaltningen av oljepengene til våren

Les også

Regjeringen kutter i årsavgiften – øker bensin
og dieselavgiften

Les også

Nå betaler oljepengene for hver sjuende krone i statens utgifter

Les også

2,8 milliarder i skattelette neste år

Publisert:
Gå til e24.no