Solberg presenterer den utvidede regjeringen tirsdag

Etter ekstraordinært statsråd på Slottet klokken 11 tirsdag presenterer statsminister Erna Solberg (H) hele den utvidede regjeringen. Nikolai Astrup (H) får trolig rollen som landets første digitaliseringsminister.

NORGES FØRSTE DIGITALISERINGSMINISTER? Nikolai Astrup fra Høyre.

Foto: Torstein Bøe NTB scanpix
  • NTB
  • E24
Publisert:,

TV2 og NRK meldte om opprettelsen av den helt nye ministerposten tidligere mandag.

TV2 skriver mandag kveld at det er sittende utviklingsminister Astrup som blir digitaliseringsminister i den utvidede regjeringen, etter det TV 2 erfarer.

– Hvis det vi hører nå stemmer, er det svært gledelig og helt i tråd med det IKT- Norge har hevdet over lengre tid, sier Heidi Austlid, leder i foreningen for norske informatikk- og dataselskaper.

Regjeringen må ha en egen digitaliseringsminister på statsministerens kontor (SMK) eller i finansdepartementet med sterke fullmakter. Det vil kunne bidra til bedre gjennomføringskraft og gevinster i ulike offentlige IKT-prosjekter, sier IKT Norge-sjefen.

Astrup bytter

VG skriver at Frp-statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde trolig blir utnevnt til statsråd.

Hun skal til justisdepartementet som statsråd med ansvar for beredskap. Tor Mikkel Wara skal ifølge kildene fortsette som justisminister for «resten» av dagens portefølje.

Andre medieopplysninger antyder at Olaug Bollestad (KrF) blir ny landbruks- og matminister istedenfor Frps Bård Hoksrud, mens Dag Inge Ulstein blir utviklingsminsiter - en rolle nevnte Astrup altså har i dag.

Mannen som kjempet frem KrF-ja til å bli med i den borgerlige regjeringen, Kjell Ingolf Ropstad, kan bli barne- og familieminister. Hva som da skjer med Linda Hofstad Helleland (H) er usikkert, men NRK melder at hun går tilbake til Stortinget.

Frp beholder sju

Alle regjeringens medlemmer kommer ut på Slottsplassen klokken 11.15 for fotografering, opplyser Statsministerens kontor til NTB.

Deretter blir det pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien 45 klokken 11.55.

Etter statsrådet tirsdag klokken 11.00 blir det endelig klart når og hvor nøkkelskiftene i de ulike departementene vil finne sted. I tillegg til statsrådsendringer blir det også klart hvilke endringer som gjøres blant statssekretærene og de politiske rådgiverne.

Etter det NTB og flere medier erfarer, beholder Fremskrittspartiet sju statsråder i regjeringen også etter at det kommer inn tre nye fra KrF. Venstre beholder sine tre. Det blir trolig en egen beredskapsminister, og i tillegg ser det ut til at det blir opprettet en egen digitaliseringsminister.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Frp beholder sju og Venstre sine tre statsråder

  2. Skal digitalisere Norge: Lover både pisk og gulrot for norske kommuner

  3. KrF-topp peker på Hareide

  4. Annonsørinnhold

  5. Kari Olrud Moen blir ny statssekretær for Jan Tore Sanner

  6. Medier: Jan Tore Sanner blir ny finansminister