Rederiforbundet: - Kostbart at Norge er satt i fryseboksen av Kina

Trond Giske samlet næringslivet onsdag for å finne ut hva som bør gjøres med den iskalde skulderen fra Kina. - Opp til Norge å rydde opp, mener direktøren i Rederiforbundet.

Trond Giske I møte med ledere I næringsivet til sanråd om Kina
Publisert:

Både bedriftsledere og organisasjoner troppet opp i Næringdepartementets midlertidige lokaler hos Innovasjon Norge for å diskutere det iskalde forholdet mellom Norge og verdens nest største økonomi, Kina.

Administrerende direktør i Norge Rederiforbund, Sturla Henriksen, mener det haster å finne en løsning.

- Det er kostbart og bekymringsfullt at Norge er satt i fryseboksen i forhold til utviklingen i verdens aller viktigste vekstmarked og det som nå er verdens nest største økonomi, sier han til E24.

Norge må rydde opp

Rederiforbund-direktøren er klar på hvem som har ansvaret for å rydde opp i situasjonen.

- Nå er det slik at Kina er viktigere for Norge, enn Norge er for Kina. Derfor ligger det på norsk side å ta initiativ, men så vil vi være veldig forsiktige med å anvise hva som skal gjøres, det må være en politisk vurdering, sier Henriksen.

Toppsjefen i Norges Rederiforbund Sturla Henriksen mener forholdet mellom Kina og Norge er bekymringsfullt.

- Det vi ser er at forholdet har hatt alvorlige og negative konsekvenser, og vi frykter at de kan bli verre fremover. Og det skyldes, med utgangspunkt i en veldig sterk posisjon, at vi ikke er i stand til å ta del i den sterke veksten i de kinesiske markedene.

Skjøvet ut i kulden

Norge har blitt skjøvet ut i kulden etter at den norske Nobelkomiteen, med Torbjørn Jagland i spissen, annonserte at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo var vinner av Nobels fredspris i 2010.

Kina svarte med å fordømme tildelingen, og krevde en offentlig beklagelse. Norge har så langt ikke gitt noen beklagelse, og forholdet mellom landene er godt under frysepunktet.

Blant annet ble forhandlingene om «frihandelsavtalen» mellom Norge og Kina stanset i desember i fjor, og ifølge Giske er det ingen fremgang i forhandlingene:

- Når det gjelder sluttforhandlingene om en frihandelsavtale med Kina, så er det full stopp. Der har det ikke vært noen bevegelse, sa Giske under pressekonferansen etter møtet mellom næringslivet og ministeren.

Heiberg: - Må tas et konkret initiativ

Gerhard Heiberg, styreleder i forretningsgruppen Norscan Partners, var godt fornøyd etter møtet, og IOC-toppen håper at Giske og myndighetene nå handler, slik at norske bedrifter ikke mister fotfeste:

Nærings- og handelsminister Trond Giske hilser på Gerhard Heibergetter hans møte med bedrifter og organisasjoner for å drøfte muligheter og utfordringer for norsk næringsliv i Kina.

- Det er en oppfatning i Kina at man skal prøve å unngå Norge og norske bedrifter, og det går ut i systemet, dessverre. Bedriftene føler man litt etter litt mister fotfeste i Kina, og det kan ikke være i noen sin interesse, sier Heiberg til E24.

- Det var et flott initiativ, at vi kunne møtes på denne måten. Og det var tydelig at alle var samstemte om problemstilling, og nå håper vi det tas et konkret initiativ fra myndighetenes side overfor kinesiske myndigheter slik at man etter hvert kan møtes og snakke samme språk og begrave stridsøksen, fortsetter han.

LES OGSÅ:

Publisert: