Rentekutt i Kina

Tar grep etter den massive markedsuroen mandag – sender børsene opp verden over.

DUETE: Den kinesiske sentralbanken trår til med lavere renter for å stimulere økonomien.
Publisert:

Den kinesiske sentralbanken kutter renten, dagen etter at usikkerhet rundt farten i landets økonomi ga bred nedgang på børsene verden over.

Den ettårige utlånsrenten er senket med 25 basispunkter til 4,6 prosent, mens innskuddsrenten reduseres tilsvarende til 1,75 prosent. Samtidig skal reservekravet til bankene være kuttet med 0,5 prosentpoeng.

Dette bekrefter nyhetsbyrået Xinhua.

Ifølge Dow Jones trer rentekuttene i kraft på onsdag, og har som formål å redusere lånekostnadene for kinesiske bedrifter. Kuttet i reservekravet trer i kraft den 6. september, og har som mål å sikre likviditet og stabil kredittvekst.

Børsopptur

Nyheten blir tatt godt imot i markedet. I Europa stiger blant annet den tyske DAX-indeksen og Hovedindeksen på Oslo Børs. Oslo Børs er nå opp 3,66 prosent til 575,5 poeng, etter et fall på over fem prosent i går.

Aksjelive:Vi følger markedet her!

Oljeprisen er nå opp over fire prosent for dagen. Spotprisen på et fat brentolje er i skrivende stund drøyt 44 dollar.

Eller styrker dollaren seg noe på nyheten.

– Klare til å handle

Rentekuttet er det femte av sitt slag siden november, ifølge Bloomberg.

Nyhetsbyrået tolker den støttende pengepolitikken som et tegn på politisk vilje til å gjøre det som trengs for å nå målet om en årlig vekstrate på rundt syv prosent.

Dermed tas det grep i kjølvannet av økt kapitalstrøm ut av landet, flere svake nøkkeltall og fortsatt fall i aksjemarkedet.

– Det er reservekravet som er særlig viktig med tanke på likviditeten, sier seniorøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets til E24.

Han peker på at Den kinesiske sentralbanken er sent ute med tiltakene, ettersom det var en sterk forventning i markedet om at tiltak skulle komme i løpet av helgen som var.

– De nye tiltakene viser at sentralbanken er klar til å handle, og at den vil forhindre at børsfallet vil forplante seg videre i økonomien, sier Kjennerud.

Publisert: