BERIT KJØLL: Hevder Aker holdt nøkkelopplysning hemmelig

Kjell Inge Røkke og Aker ASA hemmeligholdt hvem som var kjøper av de omstridte Aker-selskapene overfor både regjeringen og statens styremedlem Berit Kjøll.

FIKK IKKE VITE: Berit Kjøll, statens styremedlem, hevder hun ikke fikk noen informasjon fra Kjell Inge Røkke og Aker ASA om hvilket selskap som var kjøperen.
Publisert:

Både Næringsdepartementet og Berit Kjøll bekrefter overfor VG at de ikke fikk denne nøkkelopplysningen før 2. april, da transaksjonene allerede var gjennomført.

Da ble det offentlig kjent at den virkelige kjøperen ikke var Aker Solutions ASA, men det heleide datterselskapet Aker Solutions AS.

Opplysningen er helt sentral fordi Røkke & Co dermed mente at beslutningen ikke trengte godkjennelse fra Aker Holding, der staten er representert med styremedlem Berit Kjøll.

- For en utenforstående høres dette veldig rart ut. Særlig fordi det er blitt et så viktig poeng at det var datterselskapet som kjøpte, sier mangeårig analytiker Kjell Erik Eilertsen til VG.

Ikke nevnt

Kjøll fikk tilsendt detaljerte redegjørelser for kjøpene i forkant av styremøtet 30. april. En av redegjørelsene var på 154 sider. Men ifølge Kjøll ble det ikke nevnt med et ord i disse redegjørelsene eller på styremøtet at det var selskapet Aker Solutions AS som var kjøper.

"Det ble ikke nevnt at det var Aker Solutions AS som skulle kjøpe selskapene, hverken i vedlegget til eposten 24. mars eller i styremøtet 30. mars (...) Kjøper var kun omtalt som Aker Solutions", skriver Kjøll i en e-post til VG.

Statssekretær Øyvind Slåke i Næringsdepartementet opplyser at heller ikke staten kjente til dette før handelen var låst:

"Denne informasjonen ble kjent for departementet for første gang da transaksjonen ble offentliggjort 2. april", skriver Slåke i en e-post til VG.

Ikke generalforsamling

Kjøll innrømmer samtidig at hun allerede på et styremøte 24. februar fikk vite av Øyvind Eriksen at kjøpet av Aker Oilfield Services ikke skulle opp på generalforsamling i Aker Solutions ASA.

"Han presiserte da at denne transaksjonen ville bli godt presentert i forestående møter med eierne, og at en eventuell transaksjon ikke ville kreve generalforsamling", skriver Kjøll.

Konserndirektør Geir Arne Drangeid i Aker ASA vil ikke kommentere VGs opplysninger.

Røkke snakker

Onsdag ettermiddag vil hovedpersonen i Aker-saken, Kjell Inge Røkke, for første gang uttale seg om saken. Røkke har de to siste ukene vært under knallhardt press fra statsminister Jens Stoltenberg og den rødgrønne regjeringene for å nullstille salget, avholde generalforsamling om transaksjonen eller går ned på prisen. E24 dekker saken.

Til forsiden

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om