Norge fikk «pris» for å senke ambisjoner i Paris

Norge fikk lørdag den tvilsomme prisen «Fossil of the Day» av klimanettverket CAN (Climate Action Network), for å blokkere fremskritt i forhandlingene.

UFORTJENT: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) sier ambisjonen i forhandlingene er å få en avtale som gjør det mulig å nå togradersmålet, og hun mener tildelingen av CANs pris er urettferdig.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Prisnavnet kan oversettes til «Dagens fossil» eller «Dagens dinosaur».

Den norske delegasjonen har gjort seg upopulær i spørsmålet om menneskerettigheter fordi Norge foreslo å fjerne spørsmålet om menneskerettigheter fra avtalens formålsparagraf, noe spesielt norske samer og fagbevegelsen har reagert på.

CAN, klimanettverket til 950 frivillige organisasjoner fra 115 land, kåret Norge til dagens vinner sammen med USA og Saudi-Arabia. Organisasjonene mener Norge bryter med landets ellers gode historie i kampen for menneskerettighetene, skriver VG.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) mener det ikke er riktig å si at Norge senker ambisjonene i avtalen.

– Jeg skal være ærlig og si at denne tildelingen er urettferdig. For at klimaavtalen skal bli så effektiv som mulig, trenger avtalen et klart klimaformål. Norge jobber intenst for å få menneskerettighetene inn i avtalen. Vi vil ha disse hensynene inn i avtalens fortekst og i den operative teksten av avtalen. Det er her denne omtalen hører naturlig hjemme, sier Sundtoft til NTB.

Les også

Får ikke klimakvoter

Les også

Jernring rundt klimamøtet i Paris

Les også

Solberg: – Lite rom for fossil energi på lang sikt

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Norge skal lede forhandlinger i Paris

  2. Norge skal lede forhandlinger i Paris

  3. Betalt innhold

    900 punkt fra enighet

  4. Solberg: – Lite rom for fossil energi på lang sikt

  5. Nå er det sluttspurt i klimaforhandlingene