Exxon tilbake som verdens største

Exxon Mobil har gjenvunnet tronen som verdens mest verdifulle selskap.

Publisert:

Da Kinas delstatlige PetroChina ble notert på Shanghai-børsen i fjor høst detroniserte kineserne samtidig Exxon Mobil

NYSE

XOM

som verdens største selskap målt etter markedsverdi. PetroChina bla samtidig det første selskapet som passerte 1000 milliarder i markedsverdi.

Men siden den gang har PetroChina falt med 58 prosent, og nå kan Exxon Mobil atter skryte av å være det selskapet med høyest markedsverdi, skriver Bloomberg.

Les også:

Vilt kursrally

Tirsdag falt kursen til PetroChina med nye 2,5 prosent og selskapet er etter det verdt 453 milliarder dollar. Exxon Mobil, som har røtter tilbake 1880-tallet og Standard Oil, er på sin side verdt 456 milliarder dollar.

- PetroChina når rett og slett ikke opp når det kommer til å kunne gi den avkastningen som kreves for å investere i den. Vi ser ikke en gang på det selskapet, sier forvalter Philip Mitteldorf i Navellier & Associates til Bloomberg.

Exxon Mobil hadde et overskudd på 40,6 milliarder dollar i 2007 av en omsetning på 359 milliarder dollar.

PetroChina tok plassen som verdens høyest verdsatt selskap etter at aksjen ble tredoblet i verdi den første dagen den ble handlet i Shanghai.

Flere stilte imidlertid spørsmål ved hvor reell PetroChina topplassering var siden PetroChinas aksjer også var notert i Hong Kong og der ble omsatt til lavere kurser enn i Shanghai.

Les også:

Noe av forklaringen lå i at kinesere bare kan handle aksjer på Shanghai-børsen, og tilbudet er begrenset. Det betyr at det var hard kamp om de få aksjene som er notert.

Taper på høy oljepris

PetroChina sliter med Kinas statlige kontroll på bensin og andre drivstoffpriser. Prisen for råolje har skutt i været det seneste året, men samtidig har myndighetene lagt et tak på drivstoffprisene.

Det gjør at PetroChina tapte 54 millioner dollar på raffineringsvirksomheten i uken i 2007, skriver Bloomberg. Exxon Mobils raffieringsvirksomhet derimot er verdens største og hadde et ukentlig overskudd på 184 millioner dollar i 2007. Exxon Mobil selger 80 prosent av drivstoffet i Amerika, Europa og andre markeder vår det er få eller ingen priskontroll, skriver Bloomberg.

- Det er statlig styring kontra frie markeder, og det er ikke mulig å sammenligne, sier energianalytiker Jack Aydin i Keybanc Capital Markets til Bloomberg.

PetroChina sliter i tillegg med høyere kostnader knyttet til leie av rigger og andre tjenester i forbindelse med leting og utvinning av olje.

Flere nyheter på E24.

Publisert: