Regjeringen skroter taxfree-nedleggelse

Regjeringens luftfartsstrategi – som ble lagt fram før helgen – legger vekk forslaget om å avvikle taxfreeordningen. Det bekrefter Samferdselsdepartementet.

Taxfree-ordningen fortsetter som før etter at regjeringen i sin stortingsmelding legger opp til at selvfinansieringsmodellen for Avinor skal fortsette som før. Avinor henter rundt en firedel av sine inntekter fra taxfree.
  • NTB
Publisert:

I stortingsmeldingen parkerer regjeringen et stadig tilbakevendende stridsspørsmål om taxfree, og slår fast at den avgiftsfrie handelen fortsatt skal være en del av finansieringen av luftfarten i Norge, skriver flysmart24.no.

I meldingen heter det at regjeringen vil videreføre Avinor-modellen med selvfinansiering og samfinansiering som i dag sørger for driften av 43 av landets flyplasser.

Les også

Listhaug om «Vedum-pakkene» med snus: – Galskap satt i system

Seniorrådgiver Kristin Bentdal Larsen i Samferdselsdepartementet bekrefter at dette betyr at taxfree-ordningen fortsetter som vanlig.

– I strategien vil regjeringen videreføre Avinor-modellen med selvfinansiering og samfinansiering, samt opprettholde Avinors samfunnspålagte oppgaver. Det er således ikke lagt opp til å endre dagens finansieringsmodell, der inntekter fra avgiftsfritt salg utgjør en viktig del av Avinors inntekter, opplyser hun til Flysmart24.

Skatteutvalgets forslag om å legge ned taxfree-ordningen møtte kraftige reaksjoner fra både taxfreeaktørene og Avinor, som anslo at det ville bety flere milliarder kroner i tapte inntekter bare for Avinor.

Les også

Ikke lenger mulig å kjøpe 200 sigaretter i kartong på taxfree

Har halvert tobakkskvoten

Regjeringen vedtok å halvere taxfreekvoten på tobakksvarer fra nyttår. Mens du tidligere kunne handle 15 bokser snus (à 16 gram), innebærer Støre-regjeringens tax free-endring at det kun vil være lov å ta med seg syv og en halv boks.

Endringen skapte forvirring da den ikke omfattet turister, kun personer bosatt i Norge.

Frp-leder Sylvi Listhaug gikk nylig hardt ut mot endringen i et intervju med E24, og omtalte det som molbopolitikk.

I et skriftlig svar til Listhaug har finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fastholdt at endringen skal gjennomføres.

Publisert: