Oljepengene

Olsen-grep barberte Oljefondet med 600 milliarder

Kronen styrket seg etter at sentralbanksjef Øystein Olsen varslet mulige inngrep i valutamarkedet. Det bidro til å barbere Oljefondets verdi med 600 milliarder kroner på tre timer.

Sentralbanksjef Øystein Olsen.

Mattis Sandblad, VG / VG
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

De siste dagene har Oljefondet variert uvanlig mye i verdi, i takt med opp- og nedgang både på verdens børser og elleville bevegelser i kronekursen.

Oljefondet var verdt 9.300 milliarder tirsdag morgen, men steg i en periode til over 10.600 milliarder kroner torsdag, etter en gigantisk kronesvekkelse mot blant annet dollar og euro.

Torsdag morgen varslet Norges Bank mulige inngrep i valutamarkedet etter de «historisk store» endringene i kronekursen, noe som gjorde at kronen styrket seg med fra 13,14 kroner til 12,30 kroner mot euro. Mot dollar styrket kronen seg fra 12,11 kroner til 11,40 kroner.

Det sendte imidlertid Oljefondets verdi i kroner kraftig nedover. En svak krone gjør fondets utenlandske verdipapirer mer verdt, målt i kroner. Midt på dagen var fondets verdi nede i 10.000 milliarder kroner.

Det betyr at 600 milliarder kroner hadde forduftet på drøye to timer.

Kjøpe bolig nå? Dette bør du gjøre (for abonnenter)

Like før klokken 10 torsdag var Oljefondet verdt 10.620 milliarder kroner. Dette var en halvtimes tid før sentralbanksjef Øystein Olsen varslet mulige inngrep i kronemarkedet.

Store svingninger i verdien

Det er uklart om Norges Bank har gjort inngrep i markedet, eller om signalet fra banken om mulige inngrep i seg selv var nok til å styrke kronen. Men etter litt tid begynte kronen igjen å svekke seg, og en periode gikk kronen litt i rykk og napp.

Det samme gjorde fondets verdi, som var oppe i 10.200 milliarder kroner rundt klokken 13.30, før den igjen falt til ned mot 10.000 milliarder kroner.

PS! Slik påvirkes fondet av kronekursen: La oss si at fondet sitter på et verdipapir på 1.000 euro. Ved nyttår var dette verdt 9.830 kroner, med datidens kronekurs. Men etter svekkelsen av kronen denne uken var det samme verdipapiret verdt opp mot 13.000 kroner. Etter at Olsens grep styrket kronen torsdag, ville det samme papiret ha verdt vært 12.370 kroner.

Børsene globalt har falt kraftig etter coronakrisen, noe som senker verdien av fondet målt i utenlandsk valuta. Men i kroner vil fondet se like stort ut, på grunn av kronesvekkelsen.

– Når du får en slik nedsmelting så svekkes ofte den norske kronen seg. Da stabiliseres også fondets verdi i kroner, sa sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til E24 onsdag.

Dette var verdien av Oljefondet tre timer senere, rundt klokken 13. Da var 600 milliarder borte, i stor grad på grunn av at kronen hadde styrket seg.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljepengene
 2. Oljefondet
 3. Norges Bank
 4. Øystein Olsen
 5. Dollar
 6. Nordkinn Asset Management
 7. Kronekurs

Flere artikler

 1. Oljefondet har økt med 1.200 milliarder på to døgn etter kronekollaps

 2. Oljefondets verdi svinger vilt: Faller 500 milliarder mandag

 3. Oljefondet steg til nytt rekordnivå på 10.930 mrd.

 4. Annonsørinnhold

 5. Coronakrisen bidro til Oljefondet-smell

 6. Ny rekord for Oljefondet – passerte 11.000 milliarder