- Bare Napoleon gjorde mer, men jeg er høyere enn ham

Tyskerne lader opp med Berlusconis «gullkorn» mens italienerne går til valgurnene søndag.

STOR SELVTILLIT: Silvio Berlusconi kniver med Pier Luigi Bersani under det pågående valget i Italia. I den forbindelse har en tysk avis samlet inn noen av den tidligere regjeringssjefens mest kontroversielle uttalelser.

Andrew Medichini
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

I dag og i morgen skal italienerne velge sitt nye parlament, og dermed sin neste statsminister. Valglokalene har allerede åpnet, og de første stemmene er i ferd med å tikke inn.

Oversikt: Alt om valget i Italia

Det er ventet at de fleste av disse stemmene vil tilfalle Pier Luigi Bersani, som leder en sentrum-venstrekoalisjon. Han har vært i føringen på de siste meningsmålingene, men disse er to uker gamle. Analytikerne mener at forspranget, som var på rundt fem poeng, har krympet betraktelig siden den gang.

TIL VALGURNENE: Stemmegivningen er i gang i Italia. Bildet er tatt i Roma søndag morgen.

Andrew Medichini

Protestkandidaten Beppe Grillo og tidligere statsminister Silvio Berlusconi har nemlig satt inn skikkelige sluttspurter. Grillo avsluttet sin grasrotkampanje til øredøvende jubel fra tusenvis av frammøtte i Roma, mens Berlusconi har lovet å betale tilbake den forhatte eiendomsskatten som ble innført under Mario Monti.

Sistnevnte stiller også til valg, men må sannsynligvis se langt etter noe flertall. Dette til tross for at han er favoritten blant Europas øvrige statsledere, og internasjonalt regnes som den mest egnede kandidaten til å føre Italia ut av resesjonen og bidra til å løse gjeldskrisen i eurosonen.

Møtes med skepsis

I påvente av valgresultatet, som er ventet å foreligge torsdag, har den tyske avisen Der Spiegel samlet inn de mest kontroversielle sitatene fra Silvio Berlusconis politiske karriere. Vi gjengir disse nederst i denne saken.

Les også: - Paven kan stoppe Berlusconi-seier

Det er en dårlig skjult hemmelighet at tyskerne er kritiske til mediemogulen. Kanseller Angela Merkel har vært forsiktig med å kritisere Berlusconi offentlig, men hun har omtalt hans etterfølger og valgrival Monti i rosende ordelag.

FÅR ROS: Mario Monti er populær i Europa. Dette reflekteres ikke på meningsmålingene i hjemlandet.

Stefano Rellandini

- Jeg har gjort det klart at regjeringen til Mario Monti har gjort mye nyttig arbeid for den tilliten som Italia igjen har, sa Merkel da Berlusconi dukket opp på EU-toppmøtet i Brussel i desember.

Les også: EU-lederne slår ring om Monti

Den tyske utenriksministeren Guido Westerwelle forsøker også å utvise politisk «fingerspitzengefühl».

- Vi er selvfølgelig ikke involvert i det italienske valget... men uansett hvem som former den nye regjeringen, mener vi det er viktig at den pro-europeiske kursen og de nødvendige reformene fortsetter, sier han til Sueddeutsche Zeitung.

Og Monti er en reformenes mann: Da han varslet at han trakk seg som statsminister, hadde han lagt fram 1.500 endringsforslag.

- Ikke stem på Berlusconi

De andre europeiske statslederne følger det italienske valget ekstra nøye på grunn av landets ustabile økonomi. Den er den tredje største i Europa, men italienerne har høy statsgjeld og er i den lengste resesjonen på 20 år.

KRITIKER: President Martin Schulz i Europaparlamentet er blant dem som ikke ønsker at Silvio Berlusconi skal komme tilbake til makten i Italia.

JOHN THYS

Tydeligst er den tyske presidenten i EU-parlamentet, Martin Schulz. Han ber italienerne om å ikke stemme på Berlusconi.

- Silvio Berlusconi har allerede sendt Italia ut i panikk med uansvarlig oppførsel i regjering og personlige eskapader, sier Schulz til Bild, ifølge Reuters.

Les også: EU spår dystert økonomisk bilde for 2013

Berlusconi har tidligere blitt dømt for skattesvindel og må møte i retten anklaget for sex med en mindreårig.

- Mye står på spill i det kommende valget, inkludert å sikre at tilliten som er bygget opp av Mario Monti ikke forsvinner. Jeg har tro på at de italienske velgerne gjør det riktige valget for sitt land, sier Schulz.

Berlusconi har på sin side anklaget Monti for å være i lomma på tyskerne.

– Monti-regjeringen har fulgt en Tyskland-sentrert politisk kurs som Europa har forsøkt å prakke på andre stater. Dette har skapt en krisesituasjon som er mye verre enn det vi opplevde da vi satt i regjering, sa Berlusconi til sin egen TV-stasjon Canale 5 i forbindelse med comebacket.

Forholdet til Schulz er heller ikke det beste. Berlusconi har tidligere foreslått EU-presidenten til en filmrolle som vakt i nazistenes konsentrasjonsleir.

Her er sitatene Der Spiegel har samlet:

 • Berlusconi om seg selv i 2006: - Jeg er politikkens Jesus Kristus. Jeg er et tålmodig offer, jeg tolererer alle, jeg ofrer meg for alle.
 • Berlusconi om bytte av partinavn i 2011: - Noen meningsmålinger viser at det beste navnet ville vært Forza Gnocca. (Gnocca er slang for det kvinnelige kjønnsorgan).
 • Berlusconi skal ha sagt følgende om Angela Merkel til en journalist i 2011: - Hun er en «culona inscopabile». (Uttrykket betyr at Berlusconi mener Merkel er fetladen og usexy, i en vulgær tone.)
 • Berlusconi etter jordskjelvet i 2009: - Selvfølgelig er innkvarteringen noe midlertidig. Men de burde se på det som en campinghelg.
 • Berlusconi skal ha sagt følgende om seg selv i 2006: - Bare Napoleon gjorde mer. Men jeg er definitivt høyere enn ham.
 • Berlusconi skal ha sagt følgende om sitt eget dametekke i 2011: - Da de ble spurt om de ville ha sex med meg, sa 30 prosent «ja», mens de øvrige 70 prosentene sa «hva, igjen?»
 • Berlusconi skal ha beskrevet USAs president Barack Obama som «kjekk, ung og solbrun». Da uttalelsen ble fulgt opp, skal han ha lagt til at Obama sannsynligvis soler seg sammen med kona Michelle, for hun var også «solbrun».
 • Berlusconi skal ha sagt følgende da han ble avlyttet i 2011, etter at en rekke kvinner møtte opp utenfor døren hans: - Jeg hadde meg bare med åtte av dem, for jeg klarte ikke mer.
 • Berlusconi etter oppsigelser i Fiat i 2002: - De mest ivrige kan sikkert finne en ekstrajobb, kanskje svart.
 • Berlusconi etter skandaleavsløringene i 2010: - Det er bedre å like vakre kvinner enn å være homoseksuell.
 • Berlusconi til Schulz i 2003: - Jeg vet at det er en italiener som produserer en film om nazistenes konsentrasjonsleirer. Jeg foreslår at du søker rollen som «Kapo». Det passer deg perfekt.
 • Berlusconi om Benito Mussolini i 2004: - Mussolini drepte aldri noen. Han bare sendte dem på ferie.
 • Berlusconi om forhandlinger med Finlands president Tarja Halonen i 2005: - Jeg måtte bruke alle playboy-taktikkene mine, selv om de ikke hadde blitt brukt på en stund.
 • Berlusconi etter angrepene 11. september 2001: - Vi burde være bevisste overlegenheten til vår sivilisasjon, som består av et verdisystem som har gitt folk utstrakt velstand i de landene som omfavnet det, og garanterer respekt for menneskerettigheter og religion. Denne respekten finnes definitivt ikke i de muslimske landene.
 • Berlusconi om seg selv i 2003: - Alle innbyggere er like ifølge loven, men kanskje denne er likere enn de andre, med tanke på at 50 prosent av italienerne har gitt ham ansvaret for å regjere over landet.
Publisert:

Flere artikler

 1. Disse kniver om makten i Italia

 2. Sjekk Berlusconis drømmelag

 3. Protestkandidat samlet tusenvis to dager før valget

 4. Berlusconis frieriavvist av Bersani

 5. Toppløs protestmot Berlusconi