Skei Grande: – Fattigdom kan ikke forbys

Forbud mot tigging et feilgrep, mener Venstres leder Trine Skei Grande.

- FEILGREP: Venstre-leder Trine Skei Grande vil ikke forby tigging.
Publisert: Publisert:

Lørdag åpnet hun Unge Venstres sommerleir på Hove ved Arendal. Sommerens hissige debatt om romfolket og tigging var et av flere temaer hun hadde på blokken.

– Denne utfordringen kan verken deporteres bort eller avskaffes med et pennestrøk. Det vi nå ser en flik av i Norge, er virkningene av den sosiale krisen i Sør-Europa. En trakassert og stigmatisert gruppe som romfolket er dobbelt rammet. De var uglesett fra før, og nå er det enda vanskeligere for dem, sier Skei Grande til NTB.

Venstrelederen mener at de land som har innført forbud, som Irland og Nederland, har like mange tiggere som før, men at det blir et større innslag av barnetigging i gatene.

Hun mener at tallet 2000 romfolk i Oslo-områder er tatt ut av luften, men har festet seg som en sannhet. Med forskningsinstituttet Nova som kilde sier Venstre-lederen at det snarere er 400-600 personer.

Ingen snarvei

Hun mener problemet må løses på europeisk plan, men at regjeringen står utenfor. Like lite som andre partier, har Venstre noen ferdig oppskrift på hvordan dette kan gjøres.

– Ikke alle politiske spørsmål er enkle. Det er som med fattigdom, den kan man heller ikke fjerne gjennom et vedtak, sier Venstre-lederen.

Hun mener at Norge kan bidra til å bedre romfolkets kår ved å gi penger til Frelsesarmeen og andre humanitære organisasjoner i hjemlandet, snarere enn å konsentrere alle EØS-midlene til mottakerlandenes myndigheter.

Et annet grep som kan bedre situasjonen, er å gjøre det mindre byråkratisk å kunne få strøjobber og sesongarbeid som passer med romfolkets omreisende livsstil. Dette er noe de har vært benyttet til i mange søreuropeiske land, blant dem Spania, men den økonomiske krisen har blokkert denne formen for inntekt.

– I dag er det arbeidsløse spanske ingeniører som plukker frukt, sier Skei Grande.

Derfor trengs Venstre

Unge Venstre hadde gitt Skei Grandes foredrag tittelen «Derfor trengs Venstre». Hovedbegrunnelsen hennes er at norsk politikk har behov for et liberalt, grønt alternativ. At Venstre vaker like over 4-tallet i oppslutning, stjeler ikke nattesøvnen.

– Rundt 150.000 stemmer viser at Venstre er nødvendig. Det er flere liberalere der ute enn det målingene kan tyde på, sier Skei Grande.

Om samarbeidet mellom de fire opposisjonspartiene på Stortinget sier at hun at alle venter på KrFs avklaring som er varslet i september. Venstre har et klart landsmøtevedtak om at borgerlig flertall skal gi borgerlig regjering.

Nøyaktig hva som ligger i dette vil ikke Skei Grande gå nærmere inn på. Hun viser til at velgerne først må få sagt sitt, først da gir det mening å gå inn i denne materien.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no