Dette er den nye regjeringen

Statsminister Erna Solberg presenterte sin nye regjering i Stortingets vandrehall klokken 10.00 onsdag. Det var ingen overraskelser.

LISTE LEVERT: Erna Solberg leverte sin liste over statsråder på Slottet onsdag morgen.
 • E24
 • NTB
Publisert:

Slik vil Erna Solbergs regjering se ut:

 • Statsminister, Erna Solberg (H): Den 52 år gamle Høyre-lederen fra Bergen var de borgerliges felles statsministerkandidat i valget. Hun går til jobben med lang erfaring både som stortingspolitiker og statsråd i Bondeviks andre regjering.
 • Finansminister, Siv Jensen (Frp): 44-åringen fra Oslo har ledet Frp siden 2006, og hun ble nestleder i partiet i 1999. Er utdannet diplomøkonom fra Norges Handelshøyskole. Har vært en sterk pådriver for å få Frp inn i regjering.
 • Kommunal- og moderniseringsminister, Jan Tore Sanner (H): 48-åringen fra Bærum har lenge vært en av Erna Solbergs nærmeste medarbeidere og får nå ansvaret for et nytt «superdepartement». Har vært Høyres finanspolitiske talsmann siden 2001 og nestleder i en årrekke. Ledet Unge Høyre på 1990-tallet.
 • Utenriksminister, Børge Brende (H): Hentes hjem fra jobb som administrerende direktør i Verdens økonomiske forum for å bekle stillingen. 48-åringen var generalsekretær i Norges Røde Kors fra 2009 til 2011 og har statsrådserfaring fra Bondeviks andre regjering. Oppvokst i Trondheim.
 • Kultur og kirkeminister, Thorild Widwey (H): 57-åringen har bred regjeringserfaring fra Bondeviks andre regjering, både som statssekretær og statsråd. Politisk aktiv siden 1979 og stortingsrepresentant i årene 1989– 1997. Bor på Karmøy i Rogaland.
 • Samferdselsminister, Ketil Solvik Olsen (Frp): 41-åringen har frontet Frps økonomiske politikk i en årrekke, både som finanspolitisk talsmann og stortingsrepresentant i årene 2005– 2013. Blir nå statsråd på ett av partiets kjerneområder. Bor på Bryne i Rogaland.
 • Fiskeriminister, Elisabeth Aspaker (H): Selv med bare 52 år utgjør harstadværingen en tredel av Solberg-regjeringens «veterankorps» – de over 50. Innvalgt første gang i 2005, men har erfaring som vararepresentant, samt politisk rådgiver og statssekretær i Bondevik II-regjeringen. Kan bli en av to statsråder i et nytt Nærings- og fiskeridepartement med Mæland.
 • Klima-og miljøvernminister, Tine Sundtoft (H): Fylkesrådmannen i Vest-Agder blir miljøvernminister. Navnet til 46-åringen var det siste som kom offentligheten for øre tirsdag. Bak seg har hun blant annet vervet som generalsekretær i Unge Høyre og har jobbet om politisk rådgiver for stortingsgruppa.
 • Næringsminister, Monica Mæland (H): 45-åringen har vært byrådsleder i Bergen siden 2003, men er oppvokst i Arendal. Fra 2010 har hun vært medlem av arbeidsutvalget i Høyres hovedorganisasjon. Hun kan bli en av to statsråder i et nytt Nærings- og fiskeridepartement sammen med Elisabeth Aspaker.
 • Statsråd ved Statsministerens kontor, Vidar Helgesen (H): 45-åringen overtar stillingen som Karl Eirik Schjøtt-Pedersen har hatt under Jens Stoltenberg. Var statssekretær i UD i årene 2001– 2005 og engasjert i det norske arbeidet med å skape fred på Sri Lanka. Fra Bodø.
 • Helse- og omsorgsminister, Bent Høie (H): Frontet Høyres tunge satsing på helsepolitikk i valgkampen og har sittet i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget siden 2009. 42-åringen har vært andre nestleder i partiet siden 2010. Fra Rogaland.
 • Arbeids- og sosialminister, Robert Eriksson (Frp): 39 år og fra Levanger og stortingsrepresentant for Nord-Trøndelag fra 2005. Leder av arbeids- og sosialkomiteen fra 2009.
 • Justis- og beredskapsminister, Anders Anundsen (Frp): 37-åringen fra Vestfold har de siste fire årene gjort seg bemerket som leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Var andre nestleder i den særskilte 22. juli-komiteen. Satt i Frps sentralstyre i årene 1989– 99.
 • Olje- og energiminister, Tord Lien (Frp): 38-åringen bor i Trondheim og har hatt en rekke partiverv lokalt og regionalt. Stortingsrepresentant i årene 2005– 2013.
 • Forsvarsminister, Ine Marie Eriksen Søreide (H): 37-åringen har ledet forsvars- og utenrikskomiteen på Stortinget de siste fire årene. Tidligere leder for Unge Høyre og fast stortingsrepresentant fra 2005. Oppvokst på Strømmen og i Tromsø, men bor i Oslo.
 • Landbruks- og matminister, Sylvi Listhaug (Frp): Medlem av Frps sentralstyre fra 2005 og byråd i Oslo i årene 2006– 2012. 35-åringen var politisk rådgiver for Frps stortingsgruppe i årene 2001– 2004. Fra Møre og Romsdal, men bor i Oslo.
 • Kunnskapsminister, Torbjørn Røe Isaksen (H): Har bakgrunn fra Unge Høyre. 35-åringen har sittet på Stortinget siden 2009 og vært partiets arbeidspolitiske talsmann. Får nå ansvaret for ett av Høyres viktigste satsingsområder. Oppvokst i Porsgrunn.
 • Barne-, likestillings- og inkluderingsminister, Solveig Horne (Frp): Stortingsrepresentant siden 2005 og medlem av Frps gruppestyre siden 2009. 44-åringen fra Rogaland har vært politisk aktiv siden 1995 og har representert Fremskrittspartiet i en rekke komiteer på Stortinget.

- Styringsdyktig regjering

- Jeg mener dette blir en god og styringsdyktig regjering, sier Solberg om sine utvalgte.

Hun presenterte ingen overraskelser etter flere dager med statsråd-lekkasjer.

Solberg ga en kort presentasjon av samtlige statsråder i den nye regjeringen, blant dem Frp-leder Siv Jensen som blir ny finansminister.

– Siv kommer til å gjøre en utmerket jobb, og jeg gleder meg til å jobbe tett med henne, sa Solberg.

Solberg sa tidligere på dagen, da hun ble møtt av presse utenfor sitt hjem, at ingen hun spurte sa nei til tilbudet om en statsrådsposisjon.

Klokken 12.00 møter Solberg-regjeringen i statsråd på Slottet, og vil deretter være tilgjengelig for fotografering.

LES OGSÅ:

 • Bondelaget: - Vi er urolige og usikre
 • I 2010 kalte hun norsk landbruk «kommunisme». Nå blir hun ny landbruksminister
 • Solberg: - Ingen sa nei til å bli statsråd
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. NRK: Elisabeth Vik Aspaker går ut av regjering

 2. Frp skifter statsråder

 3. I 2010 kalte hun norsk landbruk «kommunisme»,nå blir hun ny landbruksminister

 4. Frp-statsrådene Ketil Solvik-Olsen og Terje Søviknes trekker seg

 5. VG: Erna vil ha Vidar Helgesen til SMK