Utsetter krisepakke til Kypros i nye to måneder

Pengemangel truer Kypros i slutten av mars.

- MANGLER KRISEFORSTÅELSE: President Demetris Christofias bagatelliserer krisen på Kypros mener Tyskland, som dermed vil vente til etter valget med å gi krisehjelp til landet.
Publisert: Publisert:

Ifølge Financial Times er den offisielle begrunnelsen for utsettelsen at «troikaen» ønsker en rapport om Kypros' banknæring før penger sendes i retning av middelhavsøya.

«Troikaen» består av EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF). Disse tre har lovet å stille opp med økonomisk hjelp til Kypros.

Les også: - Enighet om redningspakke til Kypros

Kypros har «bare» en statsgjeld på 90 prosent av landets årlige verdiskapning, men landets banksektor er i store problemer etter at Hellas misligholdte deler av sin statsgjeld i 2012.

Flere kypriotiske banker måtte da ta tap, som nå er i ferd med å flyttes over på statens hender.

For å klare å redde bankene, må Kypros få tilført opptil 16 milliarder euro i krisehjelp fra «troikaen», noe som vil doble statsgjelden, og plassere landet på toppen av «verstinglisten» sammen med Hellas.

Venter til valget

Ifølge Financial Times er det flere faktorer som gjør at pengene til Kypros lar vente på seg.

Det skal for det første være en voksende uenighet mellom EU og IMF om betingelsene for krisehjelpen til Kypros.

Videre skal Tyskland være svært misfornøyd med Kypros' manglende vilje til å renske opp i bankvesenet, som de mener brukes som en «hvitvaskingssentral» for russisk kapital.

Likedan er Tyskland, med støtte fra flere andre EU-land, lei av å forhandle med presidenten Demetris Christofias, som de mener ikke viser vilje til å gripe fatt i landets alvorlige økonomiske situasjon.

Ifølge kritikerne mangler Christofias kriseforståelsen, som gjør at han tar tak i landets problemer.

Neste måned er det valg på Kypros, og det er ventet at Christofias, som representerer kommunistpartiet, vil miste makten til fordel for en sentrum- høyrekoalisjon ledet av Nicos Anastasiades.

EU-toppmøte

Mandag sitter EUs finansministre i sitt første toppmøte for året, hvor diskusjonen går på nettopp betingelsene for krisehjelp til Kypros, Spania og Hellas.

Blant stridstemaene er hvordan EU skal organisere økonomisk bistand til land som har havnet i problemer som følge av nedsmelting av finansnæringen.

Mens landene sør i Europa ønsker at EUs krisefond ESM skal bistår finansinstitusjoner direkte, vil Tyskland og andre land nord i Europa at hjelpen skal sendes via nasjonalstatene.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no