Sigarrøykende ekskommunist kan bli sjef i Italia

Pier Luigi Bersani leder sentrum-venstrefløyen frem mot valget senere på vinteren.

I TET: Demokrat-leder Pier Luigi Bersani kan bli Italias nye, sterke mann etter valget.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Bersani er sjef for Demokratene (PD), som leder en allianse til venstre for sentrum. Ifølge meningsmålingene ligger denne alliansen an til en oppslutning på over 30 prosent ved valget på ny nasjonalforsamling 24. og 25. februar.

Dermed kan den få flertall i begge kamre i nasjonalforsamlingen i Roma. Både komikeren Beppe Grillos venstrepopulistiske Bevegelsen Fem Stjerner og eksstatsminister Silvio Berlusconis Frihetens Folk ligger mer enn 10 prosentpoeng bak Bersanis allianse på målingene.

Monti

Til nå har det sett ut som om valget i Italia skulle bli et oppgjør mellom skandalerammede Berlusconi og den avtroppende statsministeren Mario Monti. Monti kunngjorde rett før jul at han går av som leder for den upolitiske teknokratregjeringen som har styrt landet det siste året.

I løpet av sine 13 måneder ved makten greide Monti langt på vei å styre Italia ut av en akutt økonomisk krise. Som senator på livstid kan han ikke offisielt stille opp igjen som statsministerkandidat, men andre kan oppfordre ham til å danne ny regjering.

– Enkelte har sett på Monti som et redskap til å holde Berlusconi borte fra makten, skriver nyhetsbyrået AFP. Men ifølge britiske medier kan løsningen i stedet bli en sentrum-venstreregjering ledet av Pier Luigi Bersani.

Erfaring

BBCs diplomatiske korrespondent James Robbins har Bersani på sin liste over «folk du bør følge med på» i 2013. London-avisen The Guardian påpeker at 61-åringen som ofte avbildes med en sigar i munnviken, har solid erfaring fra regjeringsarbeid.

– Som minister for økonomisk utvikling i den forrige sentrum-venstreregjeringen fra 2006 til 2008, var han hjernen bak flere runder med liberalisering. Målet var å styrke konkurransen og svekke privilegiene som Italias mange skjulte karteller nøt godt av, skriver avisen.

Bersani har i nominasjonsvalg på venstrefløyen slått tilbake en utfordring fra den unge borgermesteren i storbyen Firenze, Matteo Renzi. Oppgjøret mellom de to har ifølge The Guardian renset luften og skapt forsoning mellom radikale og moderate krefter på venstresiden.

LES OGSÅ:

2013: - Fra livstruende til kronisk for euroen

Monti: - Tilgjengelig for en fremtidig regjering

Monti legger frem sine planer

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Berlusconis frieriavvist av Bersani

  2. Romano Prodi kan bli ny president i Italia

  3. - En svært delikat situasjon for landet

  4. Lokker folket med skattelette:Silvio fosser frem

  5. Kinkig alliansebygging venter i Italia