Det nye tollvernet kan gi dyrere mat

Regjeringens nye og omstridte tollbestemmelser fører til at ost, biff og fileter blir dyrere, mener professor Ivar Gaasland.

BLIR DYRERE: Ikke bare utenlandske varer, som denne spanske skinken, vil bli dyrere med de nye tollbestemmelsene. Professor Ivar Gaasland mener at prisene også vil øke på norske varer.
Publisert:

Tirsdag ble det kjent at regjeringen har besluttet å styrke tollvernet for flere landbruksvarer og derfor bytter ut kronetoll med prosenttoll.

Endringene trer i kraft 1. januar 2013 og vil styrke importvernet for biffilet, lammekjøtt og faste oster. Regjeringens målsetting er å øke norsk matproduksjon med 20 prosent de neste årene, sa landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) tirsdag.

Verken Vedum eller utenriksminister Jonas Gahr Støre mener tollreglene vil føre til økte priser for norske forbrukere, noe professor Ivar Gaasland ved institutt for økonomi ved Universitetet i Bergen ikke er helt enig i, skriver Aftenposten.

I første omgang blir ikke norsk mat dyrere, men prosenttollen vil utvilsomt føre til dyrere matvarer for Ola og Kari Nordmann, mener han.

– Ja, det vil føre til dyrere mat. Å si at dette ikke vil føre til dyrere mat, er tøv. Det er jo intensjonen bak det hele, sier han.

Forskeren tror tollvernet vil slå ut i økte matpriser ved neste års jordbruksoppgjør.

– Da kan man øke prisen på melk og kjøtt uten at det vil utløse masseimport, fordi importen hindres av det nye tollvernet, sier han.

Også Nortura som eier merkevaren Gilde, er enig i at tollvernet vil føre til prishopp.

Les også:

EU vurderer reaksjoner på norsk tollendring

Regjeringen styrker tollvernet for landbruksvarer

Tollfritt for åtte av ti oster fra utlandet

Publisert:
Gå til e24.no