Berlusconi og Lega Nord enige om samarbeid

Silvio Berlusconi måtte gå av som statsminister som følge av Italias økonomiske uføre. Nå lufter han muligheten for en finansministerpost.

SAMARBEID: Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi håper at et samarbeid mellom hans eget parti PDL og Lega Nord skal sikre seier for høyresiden i valget i slutten av februar.
Publisert:

Italias tidligere statsminister kunngjorde mandag at han fornyer alliansen med Lega Nord foran valget i februar.

– En avtale er undertegnet, sa Berlusconi til fjernsynskanalen RTL.

Samarbeidet mellom Berlusconis parti Il Popolo della Libertà (PDL) og Lega Nord kan bli viktig for valgutfallet. I dag leder venstresiden på gallupen, men flertall i senatet er innenfor rekkevidde for PDL og Lega Nord.

En eventuell valgseier trenger imidlertid ikke bety at Berlusconi på nytt blir statsminister, ifølge Berlusconi selv. Statsministervervet kan i stedet gå til PDLs partisekretær Angelino Alfano, mens Berlusconi tar en annen post.

– Alfano kan bli vår statsministerkandidat, og så kan jeg bli finansminister, sier han.

Krav

Leder i innvandrings- og EU-kritiske Lega Nord, Roberto Maroni, har tidligere gjort det klart at et samarbeid med PDL forutsetter at Berlusconi ikke blir statsministerkandidat.

Hvor alvorlig Berlusconi er i spørsmålet om en finansministerpost, er uklart. Nyhetsbyrået DPA påpeker at 76 år gamle Berlusconi har endret mening flere ganger i løpet av de siste månedene.

Avgang

Berlusconi ble tvunget til å trekke seg som statsminister i 2011. Det skjedde etter at krisen i Italias økonomi hadde forverret seg dramatisk, lånekostnadene skutt i været og kritikken mot Berlusconi for manglende handlekraft ble overdøvende.

Selv har Berlusconi anklaget etterfølgeren Mario Monti for å drive en politikk diktert av Tyskland som har «skapt en krisesituasjon som er mye verre enn det vi opplevde».

Målinger

Ifølge en ny meningsmåling vil PDL og Lega Nord i samarbeid få rundt 28 prosent av stemmene i valget 24. og 25. februar.

Men det er fortsatt en sentrum-venstre-koalisjon ledet av Pier Luigi Bersani som leder på målingene med mellom 38 og 39 prosent av stemmene.

Statsminister Mario Monti, som sammen med en teknokratregjering har fått æren for å rette opp noen av Italias mange økonomiske problemer, får sammen med sin sentrumsblokk en oppslutning på mellom 14 og 15 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no