Sanner strammer inn startlånreglene

Kommunene får nå nye forskrifter for tildeling av startlån. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) vil sikre at pengene går til dem som trenger det mest.

Stenger utlånskranen: Kommunalminister Jan Tore Sanner sieer at startlån fra Husbanken ikke skal konkurrere med det ordinære lånemarkedet.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Tall fra 2012 viser at seks av ti som fikk startlån fra Husbanken – lån som tildeles av kommunene – tjente over 400.000 kroner, skriver Dagens Næringsliv.

I andre tilfeller har personer med over én million kroner i inntekt fått innvilget slike lån. Nå vil Sanner innstramme ordningen.

– Det har vært en eksplosiv økning i antall startlån og det som gis. Fra 2007 til 2013 har startlånene økt fra 3,4 milliarder kroner til nærmere 7 milliarder kroner. Det betyr at lånene i økende grad konkurrer med det ordinære lånemarkedet. Det skal de ikke gjøre, sier Sanner til avisen.

Startlånordningen skal nå målrettes mot dem som har langvarige bolig- og finansieringsproblemer.

– Det kan være lavtlønnede, enslige forsørgere, flyktninger eller utviklingshemmede. Dette vil bidra til at flere får mulighet til å eie sin egen bolig, mener Sanner.

Også den rødgrønne regjeringen ønsket å stramme inn ordningen med startlån. Så sent som i juni i fjor sa daværende kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Ap) at reglene må strammes inn, og varslet at det skal åpnes for å tilby startlån med 50 års nedbetalingstid i særlige tilfeller, et forslag som den borgerlige regjeringen nå viderefører.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Låneinnstramming rammer unge boligkjøpere

  2. Ap vil reversere kutt i Husbankens låneramme

  3. Slik får du super-boliglån av staten

  4. Ap ut mot regjeringens boligpolitikk: – På tide å få ut fingeren

  5. Øker satsningen på statlige IKT-prosjekter