SSB: Fastlandsøkonomien krympet med 4,7 prosent i april

Statistisk sentralbyrå har fredag morgen publisert sine ferskeste veksttall for april, da Norge var preget av strenge tiltak mot viruspandemien.

Skiheisene sto tomme denne påsken. Her fra Rauland Skisenter.
 • Ine Brunborg
Publisert:

Den norske fastlandsøkonomien krympet med 4,7 prosent fra mars til april, viser ferske tall fra SSB.

Tiltakene mot viruspandemien har preget den norske økonomien denne våren, og tiltakene gjaldt i hovedsak også gjennom hele april.

I den andre halvdelen av måneden åpnet imidlertid barnehagene og småskolen, samtidig som reiseforbudet til fritidsboliger og begrensningen for virksomheter som frisører og hudpleiere ble lempet på.

– Det har vært en uvanlig skarp nedgang i BNP Fastlands-Norge i mars og april. Når fallet ble noe mindre i april enn i mars, skyldes det særlig at varekonsumet tok seg litt opp. Dermed ble nedgangen i varehandelen redusert, sier sjef for nasjonalregnskapet i SSB, Pål Sletten i en uttalelse.

– Ujevnt fordelt

Til tross for at virustiltakene har blitt delvis myket opp og enkelte næringer har økt aktivitet, er hovedbildet omtrent som i mars måned, ifølge SSB. Den gang falt fastlandsøkonomien med 6,9 prosent.

– Fallet i BNP Fastlands-Norge er ujevnt fordelt mellom næringer. Områder hvor smittevernhensyn har ført til innstilling av aktivitet, spesielt flere tjenestenæringer, opplever det største fallet, sier Sletten.

– Dersom nivået på aktiviteten ved utgangen av mars hadde vedvart gjennom april, skulle fallet fra mars til april blitt om lag like stort, sier han.

Les også

SSB oppjusterer utsiktene: Spår et fall på 3,9 prosent i fastlandsøkonomien i år

– Gamle nyheter

På forhånd ventet analytikerne i DNB Markets et fall på 3 prosent. Meglerhuset skriver i sin morgenrapport at de tror aktiviteten tok seg opp mot slutten av måneden, men at en svak start trekker ned.

Danske Bank ventet på sin side et fall på 6 prosent, «selv om tall indikerer en forbedring etter påsken,» ifølge morgenrapporten.

Nordea Markets anslo et fall på mellom 6 og 8 prosent. «Dette er imidlertid gamle nyheter, bunnen er nå bak oss og gjeninnhentingen er i gang,» skriver meglerhuset.

Tallet for april kommer etter et fall på 6,9 prosent i Fastlands-BNP i mars. I første kvartal alene målte SSB et fall på 2,1 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aksjelive
 2. BNP
 3. Norge
 4. SSB
 5. Statistisk sentralbyrå

Flere artikler

 1. Økonomien vokser for første gang i år

 2. Større nedtur i norsk økonomi enn tidligere prognoser

 3. Norsk økonomi tilbake i vekst

 4. Smitteverntiltak rammet norsk økonomi i første kvartal: Fastlandsøkonomien krympet 1,0 prosent

 5. Nedtur uten sidestykke for norsk økonomi