Støtte til Saab-planer om å krympe gjelda

Flertallet av Saabs fordringshavere sier ja til å krympe den svenske bilprodusentens gjeld med 75 prosent. Men den svenske staten sier foreløpig nei.

Publisert: Publisert:

Selv om staten er den nest største fordringshaveren, hinder motstanden derfra likevel ikke Saab fra å få en gjeldsakkordsforhandling. Mer enn halvparten av de i alt 600 som Saab skylder penger, har nå sagt ja til forslaget om å krympe gjelda.

Ifølge forslaget skal Saabs nåværende gjeld på 10,5 milliarder svenske kroner reduseres med tre firedeler, til drøyt 2,6 milliarder. Bilprodusenten får et år på seg til å betale gjelda.

– Vi er veldig glade for støtten vi har fått. Det fortsetter å strømme inn fullmakter der fordringshaverne sier ja, sier Gunilla Gustavs i Saabs informasjonsavdeling.

Den svenske staten, som har utestående fordringer på nærmere 350 millioner svenske kroner, krever imidlertid at en ny eier er på plass før den vil stille seg bak forslaget.

– Vi anser ikke at vi har fått den informasjonen om en ny eier som kreves for at vi kan stille oss bak gjeldsakkordsforslaget, sier statens talsmann i saken, Mats Hagelin i Skatteverket.

Den svenske regjeringen er imidlertid mer positiv enn tidligere. Næringsminister Maud Olofsson sa onsdag at dersom Saab får en ny eier, kan staten bidra med et lån for å gjøre overgangen lettere.

– Slik det ser ut nå, kan spørsmålet om en langsiktig eier løses, og da kan vi ha seriøse diskusjoner om statsgarantier for et EIB-lån, sier statssekretær Jöran Hägglund i næringsdepartementet.

Saab forhandler nå med tre mulige kjøpere av selskapet. Saab-ledelsen har opplyst at de regner med at en kjøper er klar innen utgangen av juni.

Til forsiden

Publisert: