TELENOR-SKANDALEN I BANGLADESH: Derfor er Andersen så tyst

Har du lurt på hvorfor næringsminister Dag Terje Andersen er så fraværende i saken om Telenors etikktrøbbel i Bangladesh, spesielt sett i lys av det voldsomme engasjementet rundt opsjonene i Hydro i fjor sommer? Her er svaret til Andersen.

  • Frank Lynum - Aftenposten
Publisert:,

Næringsminister Dag Terje Andersen gikk høyt ut på banen i fjor sommer da det ble kjent at styret i Hydro hadde bestemt at ledende ansatte i selskapet skulle få 210 millioner kroner i en heidundrendes opsjonsfinale. Staten er storeier i selskapet, og Regjeringen hadde lenge kjempet mot opsjoner, og sørget for forbud mot nye opsjonsavtaler i statsselskapene.

I Telenor-saken har næringsministeren holdt en langt lavere profil.

- Vilje til forandring

Næringsminister Dag Terje Andersen sier at han jobbet med Telenor-saken lenge før den ble kjent i media.

- Grunnen til at det har vært mindre oppmerksomhet rundt vårt engasjement i denne saken, er at vi har forholdt oss til et selskap og et styre som fra første stund har vist vilje til å rydde opp i sterkt kritikkverdige forhold, mens vi i opsjonssaken i Hydro forholdt oss til et styre som ikke bidro til å rydde opp, sier Andersen til E24.

Les også: - Utelukker ikke barnearbeid

Stor ståhei

De rødgrønne murret kraftig da opsjonsfesten i Hydro ble kjent, og det ble satt i gang granskninger for å sjekke om opsjonsprogrammet ble avsluttet på en lovlig måte eller ikke. To granskningsrapportene ble utarbeidet og konklusjonene var sprikende.

De rødgrønne kjørte et knallhardt løp mot styreleder Jan Reinås i Hydro, som etter hvert valgte å trekke seg, Hydro-sjef Eivind Reiten valgte å si fra seg 8 av sine opsjonsmillioner og sa fra seg styrelederjobben i StatoilHydro. Det berget trolig hans plass som Hydro-sjef.

Stillhet

Nå er en annen statsdominert bedrift, Telenor, ute i hardt vært etter at det ble avdekket livsfarlige arbeidsforhold hos en av telegigantens underleverandører i Bangladesh.

Barnearbeid og forurensing er andre ting Telenor har måttet innrømme. Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas har innrømmet svikt i oppfølgingen av underleverandørene og engasjert Det Norske Veritas for å inspisere fabrikkene. Rapporten kom torsdag, og var knusende.

Mange har stusset på hvorfor næringsministeren har vært så rolig i saken om Telenors etikkproblemer i Bangladesh, når Hydro-bråket tok fullstendig av i fjor sommer. Med Telenor dreier det seg tross alt om liv og helse, mens det i Hydro-saken bare handlet om penger.

Les også: Nye dødsfall for Telenor

Flere nyheter på E24.

Flere artikler

  1. Sitter i styret til gransker

  2. Frykter langvarig streik

  3. Baksaas kan miste bonus

  4. Annonsørinnhold

  5. Får sykepenger etter trynefaktor

  6. - Utelukker ikke barnearbeid