- Rentepopulisme truer Norges Bank
Forvalter Olav Chen frykter at kravene til større rentekutt og fremskyndet rentemøte kan svekke tilliten til Norges Bank.
Det politiske presset fra regjeringshold kan true Norges Banks troverdighet og selvstendighet, mener kapitalforvalter Olav Chen i Storebrand Forvaltning.
Derfor bør sentralbanksjef Svein Gjedrem ikke gi etter, og avholde rentemøtet tidligere enn 17. desember, som planlagt.
- Har vi en uavhengig sentralbank, eller blir den instruert? Hvis møtet blir holdt tidligere vil mange stille seg dette spørmålet, tror Chen.
Pepret med kritikk
Den siste tiden har kritikken haglet mot Gjedrem, som har blitt beskyldt for å være både treg og uegnet som sentralbanksjef.
Redaktør i Dine Penger, Tom Staavi, har ledet kritikerskaren, og krevd at Gjedrem skulle fremskynde rentemøtet for deretter å kutte styringsrenten med 1,5 prosentpoeng, eller forlate stillingen.
Chen karakteriserer kritikken mot Gjedrem som urimelig og useriøs, og reagerer på den ekstreme graden av samstemthet i vanligvis svært sprikende politiske miljøer.
- Alt fra partiet Rødt til Ulf Lerstein i Frp og Høyres Jan Tore Sanner krever fremskyndet rentemøte. Dette fremstår for meg som veldig populistisk, understreker Chen.
Han ser ikke bort ifra at kravene kan være en del av et politisk spill, der målet er å svekke tilliten til regjeringen, ettersom de tilsynelatende er med på å legge press på en sentralbank som skal være selvstendig.
Frykter redusert troverdighet
Kravene kan også bidra til å ødelegge troverdigheten til sentralbanken, som man har brukt flere år på å bygge opp, tror Storebrands forvalter.
Også forutsigbarheteten trues, skulle Norges Bank velge å gå i svenske Riksbankens fotspor.
I forrige uke valgte svenskenes sentralbank ikke bare å holde et fremskyndet rentemøte, men også å senke styringsrenten med nesten det dobbelte av hva som var ventet i markedet.
Kuttet på 1,75 prosentpoeng i den svenske styringsrenten fikk effekter også i det norske pengemarkedet, da det skapte forventninger om at Gjedrem ville føle seg presset til å følge nabolandets eksempel.
- Norges Bank har de siste fem til syv årene vært best i klassen i forhold til forutsigbarhet. Å kreve at de skal etterligne Riksbanken, som har fått kritikk for sin uforutsigbarhet, faller på sin egen urimelighet, sier Chen.
Det vil være å kaste vekk alt det Norges Bank har brukt mange år på å bygge opp, forklarer forvalteren.
- Renten bør ned
Chen er imidlertid enig i at styringsrenten bør ned på neste rentemøte, og tror Gjedrem vil kutte med 1 prosentpoeng 17. desember.
- Han kan gjerne kutte mer enn det, men at han skal instrueres og skyte frem rentemøtet er på kanten, utdyper han.
Han tror et fremskyndet rentemøte heller ikke nødvendigvis vil gi den positive signaleffekten mange prater om.
Ettersom et rentekutt får virkninger i realøkonomien etter noe tid, nytter det lite å fremskynde møtet halvannen uke, mener han.
- Det spiller liten rolle om vi får se effektene for eksempel om tre kvartaler eller om tre kvartaler og to uker, argumenterer Chen.
I tillegg har rentene i pengemarkedet kommet ned, etter å ha falt kraftig de siste to ukene. Til syvende og sist er det dette som er avgjørende for utlånsrenten, fastslår han.
Les også Per Valebrokks kommentar: Sug etter renteskudd