SPAREBANKEN SØR: Har brukt 230 millioner på fotballklubben Start

Sparebanken Sør var både aksjonær, utlåner og sponsor. Nesten halvparten av pengene, rundt 100 millioner kroner, er allerede borte for godt.

MÅTTE GÅ: Morten Kraft (i ramme) måtte nylig gå av som adm. direktør i Sparebanken Sør som et resultat av giganttapet.

Tor Erik Schrøder, Scanpix / Sparebanken Sør
  • E24
Publisert:

Fredag ble det kjent at adm. direktør Morten Kraft i Sparebanken Sør trekker seg fra stillingen. Årsaken er milliontapet sparebanken er påført på grunn av samarbeidet med toppfotballklubben IK Start i Kristiansand.

Banken meldte selv om at til sammen 80 millioner kroner (100 mill. før skatt) er gått tapt. Men det er bare halve bildet.

En gjennomgang Dagens Næringsliv har gjort, viser at banken de siste årene har brukt så mye som 230 millioner kroner på Start. Millionene fordeler seg på aksjekjøp i både fotballklubb og stadion, sponsorpenger og flere typer lån.

Fortsatt skylder Start 60 millioner kroner til banken, med pant i stadionanlegget. I tillegg har de ni millioner kroner i kassakreditt. Ifølge Finanstilsynet er det ikke sansynliggjort at banken noen gang vil få tilbake den kreditten.

Rolleblanding

Sparebanken Sørs interne granskningsrapport, som ennå ikke er offentliggjort i sin helhet, er kritisk til sammenblandingen av rollene som eier, sponsor og lånegiver. Den konkluderer med at fotballengasjementet har kostet dyrt.

Bjørn Skogstad Aamo, leder i Finanstilsynet, deler den vurderingen.

- Vi mener at risikoen ved engasjementet var veldig stor, i tillegg mener vi at håndteringen av låneengasjementet har vært for dårlig, sier han til Dagens Næringsliv.

I mars ble både leder og nestleder i bankens styre skiftet ut.

Forsvarer Start-samarbeidet

Den avgåtte toppsjefen i banken forsvarer imidlertid samarbeidet med Start. Han mener det var strategisk riktig.

- Vårt Start-engasjement mener jeg fortsatt var og er vel begrunnet, men i og med at jeg selv har hatt en nøkkelrolle i dette engasjementet mener jeg at styret står friere i sin vurdering av komplekset som følge av min beslutning, sa Kraft i en pressemelding da avgangen ble kjent.

- I styret har vi stor respekt for Morten Krafts beslutning, og må selvsagt ta den til etterretning. Morten er en populær leder i banken, og mange vil savne ham, sa nåværende styreleder Torstein Moland i samme pressemelding.

Mellomtittel

Sparebanken Sør valgte i fjor å trekke seg ut på eiersiden i IK Start etter at tapene ble kjent. Kjøper var da Ernst Ravnaas.

Ravnes eide også klubben tidligere, i perioden 2002 til 2008, da sammen med Erik Solér. De to var nødt til å selge til Sparebanken Sør etter en økonomisk gigantsmell. Så økonomiske problemer er ikke helt ukjent for sørlandsklubben.

Les også: Mediesky investor finansierte Start-oppkjøp

Les flere nyheter fra E24

Publisert:

Flere artikler

  1. Ny sjef i Sparebanken Sør

  2. Banksjef trekker seg etter råsalg

  3. - Nye banksjefer øker risikoen

  4. Annonsørinnhold

  5. Bjørn Maaseide starter bank i seks byer

  6. Sparebank tror de har tapt millioner på valutasmell