TOPPMØTE I KINA: Kina nekter å bøye av for valutapress

Kinas president Hu Jintao sa mandag at landets valutapolitikk fortsetter som planlagt, og at Kina selv vil bestemme når yuanen skal reformeres.

VIL HA STERKERE YUAN: Kinas Hu Jintao møter USAs timothy Geithner for å snakke om Kinas valutapolitikk. Her fra et tidlgiere møte.
Publisert:

– Kina vil gradvis, kontrollert og etter egen beslutningsvilje foreta tilpasninger av valutapolitikken, sa president Hu Jintao mandag.

Den siste tiden har det versert spekulasjoner i markedene om at Kina ville varsle en revaluering av landets valuta, men i lys av det ustabile euromarkedet virker en slik endring i landets valutapolitikk nå usannsynlig.

Hu Jintao sa mandag at kineserne vil følge opp løftene om å stimulere etterspørselen blant sine forbrukere, noe USA lenge har forespurt, men at en eventuell beslutning om å reformere valutakurssettingen vil skje i Kinas tempo.

Amerikanerne ønsker å redusere sitt enorme handelsunderskudd med Kina, og valuta og handelspolitikk har vært to av flere sensitive temaer som den amerikanske delegasjonen ledet av utenriksminister Hillary Clinton ønsket å ta opp under Kina-besøket. Kinesiske ledere møtte mandag Clinton og finansminister Timothy Geithner til strategiske samtaler om USA og Kinas mellomstatlige forhold.

Geithner applauderte underveis i møtet kineserne for å ha inkludert valutareform i den politiske agendaen.

Kritikere har lenge påstått at kineserne holder verdien av yuanen kunstig lav, for slik å gjøre landets eksport mer attraktiv enn konkurrerende tilbydere.

Publisert: