KRONPRINSEN: - Meningen at dette skulle være positivt

Trakk seg fra Giskes utvalg på grunn av alt bråket. - Hvis det er såpass forskjellige meninger, så er det bedre at jeg trer ut av dette, sier kronprinsen.

Publisert: Publisert:

– I dag har jeg både vært i kontakt med nærings- og handelsministeren og også med statsministeren. Vi er helt samstemte om at sånn som situasjonen er så er det beste å la være å være med videre i denne gruppen. Det var meningen at dette skulle være en positiv ting, og jeg skulle bidra på en positiv måte. Hvis det er såpass forskjellige meninger så er det bedre at jeg trer ut av dette, sier kronprins Haakon.

LES OGSÅ: - Kronprinsen trekker seg fra Giske-utvalg

Talspersoner både fra Arbeiderpartiet og opposisjonen betegner avgjørelsen som klok. Næringsminister Trond Giske (Ap) sier at kronprinsen trekker seg etter råd fra ham.

– Han trekker seg på grunn av den uroen denne saken har skapt, og fordi det ville skadet utvalgets arbeid, sier Giske.

LES OGSÅ:- Klokt at kronsprinsen likevel ikke blir med

Kongen orientert

Kongen har også vært orientert om saken., ifølge NRK. Kronprins Haakon sier han i stedet vil fortsette samarbeidet med næringslivet på andre måter.

– Når jeg sa ja så var det fordi det hadde vært nyttig og at det kunne komme noe konstruktivt og bra ut av det. Sånn som det utviklet seg i dag, så var det best å la være å være med videre. Det var meningen dette skulle være positivt, som sagt.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) skal ifølge VG ikke ha godkjent at Giske ba kronprins Haakon om å bli med i gruppen. Tirsdag ettermiddag avviste imidlertid Giske overfor Dagbladet at statsministeren har hatt noen innflytelse på beslutningen om kronprinsen likevel ikke blir med. Han avviser også at statsministeren har kritisert beslutningen, eller kommet med råd i etterkant.

– En klok beslutning

Arbeiderpartiets parlamentariske nestleder Martin Kolberg sa tirsdag formiddag at det er unaturlig av noen fra kongehuset har rolle som rådgiver, det være seg overfor regjering eller Ap.

Senere på dagen hadde han fått gjennomslag for sitt syn.

– Det er en klok og riktig avgjørelse både av Slottet og departementet, sier han til NTB.

– Den siste beslutningen er klok. Det er helt utenkelig at vi skal ha en kronprins som deltar aktivt i politisk arbeid. Det ville ha satt det politiske uavhengige monarkiet i fare, sier lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen fra Fremskrittspartiet til NTB og legger til at Giske kunne sikkert at spart både seg og statsministeren for problemer om han hadde gjort et litt grundigere forarbeid.

Glad om formiddagen

Næringsminister Trond Giske sa senest tirsdag formiddag til NTB at han var glad for at kronprins Haakon takket ja til å bli rådgiver for norsk næringsliv, og han mente det var en god idé å invitere tronarvingen inn i gruppen.

– Det er positivt at han vil være med i denne gruppen, sa Giske.

Gruppens medlemmer skal ifølge mandatet "dele erfaringer og kunnskap om ulike utviklingstrekk for norsk næringsliv og næringsstruktur i et internasjonalt perspektiv". Gruppens første møte er 16. mars.

Statsviterprofessor Trond Nordby, som har vært en av de skarpeste kritikerne av å gi kronprinsen plass i et utvalg som skal gi råd til norsk næringsliv, sier til NTB det var riktig og nødvendig av kronprinsen å trekke seg fra gruppen.

Les flere nyheter på E24.no.

Publisert:
Gå til e24.no