Sarkozy står fast på pensjonsreformen
Flere hundre tusen møtte opp for å demonstrere mot regjeringens pensjonsreform i Frankrike. President Nicolas Sarkozy ba sine støttespillere stå fast på at pensjonsalderen skal heves.
De streikende håpet å mobilisere like mange som under massedemonstrasjonene i slutten av juni, da mellom 800.000 og to millioner mennesker marsjerte mot regjeringens varslede pensjonsreform.
De fagorganiserte hevdet tirsdag ettermiddag at 2,5 millioner mennesker deltok i demonstrasjonene samme dag.
Men til tross for meningsmålinger som viser at to tredeler av landets befolkning er imot reformens kjerneprinsipp om å øke pensjonsalderen fra 60 til 62 år, står president Sarkozy fast på at folk må regne med å måtte jobbe lenger for å motta pensjon.
For hans konservative regjering er reformen en "absolutt prioritering". Sarkozys parlamentarikere fra UMP-partiet fikk tirsdag beskjed fra presidenten selv om at de måtte forsvare reformen når den senere på dagen skulle legges fram for nasjonalforsamlingen av arbeidsminister Eric Woerth.
Rammet transporten
Store deler av togtrafikken i Frankrike stanset tirsdag opp på grunn av streiken. Bare 40 prosent av høyhastighetstogene kjørte, mens 25 prosent av de regionale avgangene gikk som normalt, ifølge det nasjonale togselskapet SNCF.
Streiken startet allerede mandag kveld og førte til at alle nattogene ble innstilt.
T-banenettet i Paris var mindre berørt av streiken, mens 25 prosent av flygingene fra de to hovedflyplassene i Paris, Charles de Gaulle og Orly, var innstilt.
– Vi kan se at de ansatte mobiliserer. Det ser ut til å bli en suksess, sier François Chereque fra den faglige hovedorganisasjonen CFDT, til radiostasjonen RTL.
– Sparer 70 milliarder
Målet med reformen er ifølge regjeringen å redusere budsjettunderskuddet og hindre at Frankrike havner i samme problemer som mange andre EU-land.
– Hvis vi ikke gjør noe, vil underskuddet i pensjonssystemet være 20 milliarder euro i år, 45 milliarder i 2020 og 70 milliarder i 2030, sier François Cope, som leder den parlamentariske gruppen til Sarkozys UMP, til avisen Le Figaro.
Han viser dessuten til at de fleste andre europeiske land har høyere pensjonsalder, og at flere er i ferd med å heve den.
Regjeringen har også argumentert med at dersom reformen ikke gjennomføres, står Frankrike i fare falle ned fra det høyeste nivået når det gjelder kredittverdighet. Denne statusen har i de økonomiske krisetidene gitt landet tilgang på billigere lån enn andre land som ikke har fått bukt med budsjettunderskuddene.
– Urettferdig
Selv om 60 prosent av befolkningen sier de er imot reformen, tror folk flest likevel at streikene ikke vil bety noe fra eller til.
– Til forskjell fra 1995 har ikke folk en følelse av at de vil få noe ut av det, sier Roland Cayrol, statsviter ved Sciences Po-instituttet i Paris.
I 1995 forsøkte den franske regjeringen å endre pensjonssystemet, men måtte gi opp på grunn av stor motstand.
– Aldri tidligere har det franske folk vært så overbevist om at det foregår sosial urettferdighet, sier Cayrol.
Regjeringen har gitt signal om at den kan gi etter på underordnede områder, som lavere pensjonsalder for dem som har fysisk krevende jobber, eller som begynner tidlig i arbeid.
Oppslutningen til Sarkozy nærmer seg et lavmål, og det gjør det ikke lettere for ham at det nå rulles opp en korrupsjonsskandale i regjeringen.
Arbeidsminister Eric Woerth står midt oppe i skandalen. Han anklages blant annet for å ha mottatt ulovlige bidrag til Sarkozys valgkamp fra Frankrikes rikeste kvinne, Liliane Bettencourt, som etterforskes for skatteunndragelser.