Obama vil begrense USAs overvåking

President Barack Obama vil begrense USAs overvåking av amerikanske telefonbrukere og utenlandske statsledere, ifølge flere medier.

PERSONVERN: I en tale fredag kveld norsk tid, vil president Barack Obama lansere nye krav for etteretningsorganisasjonen NSA.

Publisert:

I en tale fredag ettermiddag norsk tid vil presidenten kunngjøre endringer i virksomheten til etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA).

Flere av tiltakene angår overvåkingen av amerikanske telefonbrukere, ifølge medier som ble orientert om tiltakene i forkant av talen. Heretter må NSA skaffe seg rettslig kjennelse for å søke i sin enorme database med informasjon om vanlige folks telefonsamtaler.

USAs overvåking har fått massiv kritikk etter avsløringene til den tidligere NSA-ansatte Edward Snowden. Med de nye begrensningene håper Obama å dempe misnøyen i deler av den amerikanske befolkningen.

Personvern og borgerrettigheter

– Presidenten mener telefondata-programmet gir oss en viktig evne til hindre terrorvirksomhet, og den evnen både bør og kan vi bevare mens vi samtidig imøtegår bekymringene knyttet til personvern og borgerrettigheter, sier en amerikansk tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

En gruppe rådgivere oppnevnt av Obama, har anbefalt at NSA ikke lenger skal ta hånd om de såkalte metadataene selv. Dataene dreier seg om hvem som ringer og sender meldinger til hverandre, og når det skjer.

Foreløpig har imidlertid ikke Obama tatt stilling til dette spørsmålet, ifølge avisa New York Times. Et forslag om å la teleselskapene lagre dataene er blitt møtt med stor skepsis fra selskapene selv.

Avlyste statsbesøk

Det er også ventet at Obama vil legge begrensninger på overvåkingen av utenlandske statsledere.

Både Tysklands statsminister Angela Merkel og Brasils president Dilma Rousseff har reagert sterkt på avsløringer om at NSA har overvåket dem. Rousseff avlyste et statsbesøk til USA i fjor i protest.

Obamas rådgivere ønsker en streng prosess hvor potensielle ulemper vurderes, før spionasje på utenlandske ledere iverksettes. Nærmere bestemt foreslår de en nøye vurdering av de politiske konsekvensene dersom denne typen overvåking avsløres.

Millioner av meldinger

Obama kommer i tillegg til å oppnevne en offentlig ombudsmann som skal sitte i den hemmelige domstolen Foreign Intelligence Surveillance Court, melder flere medier. Domstolen vurderer NSAs anmodninger i situasjoner hvor organisasjonen trenger rettslig godkjenning for å overvåke.

Samtidig som Obama forberedte sin tale, ble nye avsløringer om overvåkingen offentliggjort av den britiske avisa The Guardian og TV-kanalen Channel 4 News.

NSA har samlet inn 200 millioner tekstmeldinger hver eneste dag over hele verden, ifølge dokumenter lekket av Edward Snowden. Amerikansk etterretning skal også ha fått tilgang til informasjon om hundretusener av finanstransaksjoner.

Les også:

Obama vil endre USAs overvåkingspraksis- NSA samlet inn 200 millioner tekstmeldinger dagligNSA overvåker flere hundre millioner mobiltelefoner