– Kan bli sterke reaksjoner på nytt rentehopp i USA

Verdens aksjemarkeder kan stå foran nok en turbulent periode hvis det kommer et nytt rentehopp i USA i juni.

SENTRALBANKSJEF: Janet Yellen leder US Federal Reserve.

Foto: Jonathan Ernst Reuters
  • NTB
Publisert: Publisert:

Utsiktene til en rentehevning allerede i juni er styrket etter uttalelser fra USAs sentralbanksjef Janet Yellen i forrige uke.

– Trolig vil det være riktig å heve styringsrenten i løpet av de neste månedene, sa hun etter å ha holdt en tale ved Harvard-universitetet.

Forutsetningen er at den amerikanske økonomien fortsetter å bedre seg, noe Yellen tror den vil gjøre. Hun forventer både høyere vekst og fortsatt bedring i arbeidsmarkedet.

Tidligere i år ble det antatt at Yellen ville bli nødt til å droppe planen om en rentehevning i løpet av sommermånedene.

Les også

Trump vil bytte ut Yellen

Krisefrykt

Selv om det varslede rentehoppet er en respons på lysere økonomiske utsikter, kan det utløse uro i finansmarkedene.

– Vi har sett flere ganger at det betyr enormt mye om renten bare beveger seg lite grann. Så reaksjonene kan bli voldsomme, sier sjeføkonom Las Olsen i Danske Bank til nyhetsbyrået Ritzau.

I desember i fjor skrev Yellen historie da hun satte opp renta for første gang på nesten et tiår. Rett etter nyttår begynte aksjemarkedene i en rekke land å synke såpass bratt at det skapte frykt for en ny finanskrise.

Uroen hadde flere årsaker, ikke minst bekymring for Kinas økonomi. Men mange pekte på Yellens renteøkning som en viktig faktor, siden den gjorde det attraktivt å flytte verdier ut av store utviklingsland.

Les også

Vekstfall for den amerikanske økonomien

– Bra for Norge

Yellens uttalelser i forrige uke førte umiddelbart til at valutaene til flere store utviklingsland svekket seg. Disse valutaene har nå hatt sin svakeste månedlige utvikling siden august i fjor, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

– Stålsett dere for turbulens, sa Frederic Neumann fra storbanken HSBC til South China Morning Post nylig.

Han slo fast at Asia vil føle ringvirkningene når den amerikanske sentralbanken endrer renta. Muligheten for et nytt rentehopp har allerede styrket forventningene om lavere kinesisk valutakurs og større kapitalstrømmer ut av Kina.

Professor Hilde Bjørnland ved BI understreker på sin side at det er utsikter til økonomisk bedring som gjør at Yellen vurderer rentehevning.

For Norge kan et amerikansk rentehopp være bra, mener hun. Høyere rente i USA gjør at den norske renta relativt sett framstår som lavere – noe som kan svekke krona mot dollar og styrke norsk eksport.

Les også

Norsk konkurransekraft er svekket

Les også

Trump vil skrote Parisavtalen og satse på kull

Les også

Her vedder de på at Donald Trump blir president

Publisert:

Flere artikler

  1. Norges Bank holder renten på rekordlave null prosent

  2. – Får nye runder med betydelig volatilitet

  3. Sjeføkonom om avgjørende Yellen-tale: – Veldig redd for å drepe oppgangen i økonomien

  4. Annonsørinnhold

  5. Endrer ikke på styringsrenten

  6. Yellen: Argumentene for en renteøkning er styrket