Nye tall: Boligprisfallet stoppet i september

De tett fulgte boligpristallene fra Eiendom Norge er blitt endret, og den nye historikken viser at boligprisene flatet ut i det siste kvartalet i fjor. – Det er ekstremt viktig slik som markedet er nå, sier sjeføkonom.

REVIDERT: Boligstatistikken fra blant annet Eiendom Norge har gjennomgått en omfattende omlegging.
Publisert: Publisert:

Etter den siste runden med endringer i den tett fulgte boligstatistikken, som meglerbransjen utarbeider sammen med Eiendomsverdi og Finn, viser det nye tallmaterialet at boligprisfallet ikke fortsatte ut 2017 – slik det gjorde i den gamle statistikken.

De nye tallene viser at boligprisfallet på landsbasis stanset opp i september, og at utviklingen på tampen av fjoråret gikk sidelengs, ifølge sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

Han har i et notat sammenstilt den nye og gamle historikken i statistikken.

Selv om gapet mellom det nye og gamle prisnivået ikke er mer enn rundt en prosent i desember har det likevel betydning fordi det forteller en annen historie om utviklingen, ifølge sjeføkonomen.

– Om det ikke er mange prosentpoeng forskjell så er det utflating istedenfor fall, og det er ekstremt viktig slik som markedet er nå, sier Jullum til E24.

Frank Jullum i Danske Bank

Også sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank har bitt seg merke i revideringen av boligprisutviklingen.

– Det kan høres ut som en teknisk detalj, men det er det ikke: De nye tallene viser at nedturen i boligmarkedet ikke er på langt nær så bred som tidligere rapportert, skriver han i epost til E24.

Les mer om endringene: Nå endres boligtallene – igjen

– Faren ikke over

De nye tallene indikerer en bedre tilstand i boligmarkedet enn det Jullum hadde regnet med.

– Nå er det ikke slik at faren er over. Vi vet at det er satt i gang mye boliger, det er mye boliger som ferdigstilles både i Oslo og resten av landet, både gjennom dette året og 2019.

Les også

Takstsjef slår alarm om kvaliteten på nyboliger

– Men frykten for at boligmarkedet skulle tippe over, den selvoppfyllende profetigrensen, det at sentimentet endrer seg – den risikoen bør være betydelig mindre nå når du ser at prisutviklingen egentlig er ganske flat mot slutten av fjoråret, sier sjeføkonomen.

Jullums inntrykk av en utflating i boligprisene deles av Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer.

– Det er riktig at den nasjonale indeksen viser en bedring i fjerde kvartal i den nye metoden, og tenderer mot at vi går mot en utflating og ikke videre fall i boligprisene i 2018, sier han.

saken fortsetter under

ENDRET: Den nye tallserien (blå) viser at boligprisene har gått sidelengs siden september, mens den gamle (rød) hadde en nedgang også i desember, ifølge sammenstillingen til Danske Bank.

Sikker på myk landing

Børsum viser til at Oslo fortsatt har et prisfall, mens de nye tallene viser en stabil utvikling i de andre byene.

– Dette er viktig fordi det viser at nedturen først og fremst er et Oslo-fenomen. Det er ingen bred nedtur i boligmarkedet, mener sjeføkonomen.

Les også

Rekordmange boliger til utleie

Han er nå sikker i sin tese om at boligmarkedet vil gå inn for en myk landing.

– Dette er i tråd med våre tidligere analyser, men nå står vi sikrere i vår sak. Trolig vil boligprisene snu opp gjennom året.

Stor omlegging av statistikken

Øystein Børsum, sjeføkonom i Swedbank

Blant forskjellene fra den gamle statistikken er endringer i korrigeringen for sesongvariasjoner, og at antallet dager man regner at en bolig er til salgs er kuttet fra 270 til 180.

Andre store endringer er at dagens 92 regionale områder reduseres til 16 indeksområder og syv landregioner, samt at prisutviklingen for ulike boligtyper – eneboliger, delte boliger og leiligheter – slås sammen i den månedlige statistikken.

Les mer om endringene: Nå endres boligtallene – igjen

Også i mai ble statistikken endret, noe som ble møtt med kritikk av sjeføkonom Jan L. Andreassen.

Endringene som kommer nå er imidlertid basert på et «bredt spekter av innspill fra hele fagmiljøet», sa Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer til E24 i slutten av desember.

Hensikten med endringene er blant annet at tallene bedre skal fange opp utviklingen i boligmarkedet.

Les også

Frykter tusenvis av jobber kan ryke i byggenæringen

– Hvis den gjør det, viser revideringen at boligprisene flatet ut allerede i fjerde kvartal, sier Jullum, som tipper det kommer en debatt om metodebruk.

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge

Dreyer understreker at endringene som nå er gjort er resultatet av en grundig prosess, der både myndigheter og fagmiljøer har gitt innspill.

– Alle som driver med statistikk vet at det skjer kontinuerlig justeringer i ulike metoder og datagrunnlag. Det er naturlig og nå gjør vi en stor omlegging. Det vil gjøre dette produktet enda bedre for de regionene vi måler, sier han.

– Gir de nye tallene et inntrykk av at tilstanden i boligmarkedet er annerledes enn det man trodde med de gamle tallene?

– Langt på vei er svaret nei på det, kanskje med en mer positiv opplevelse av den nasjonale utviklingen de siste kvartalene. Det tenderer mer mot en utflating enn den gamle metoden gjør, sier Dreyer.

Les også

– Mange tenker nok at det lønner seg å vente

Les også

Rapport: Bolig beste investering siden 1870

Les også

– Jeg måtte dobbeltsjekke tallene

Publisert:

Her kan du lese mer om