Rajoy går av som statsminister i Spania – flertall for mistillit

Spanias statsminister Mariano Rajoy ble felt i et mistillitsvotum fredag formiddag. I forkant av avstemningen innrømmet Rajoy nederlaget.

KAPITULERER: Mariano Rajoy har innrømmet nederlag i forkant av mistillitsvotumet mot ham.
Publisert:

– Mistillitsforslaget vil sannsynligvis få flertall, det betyr at Pedro Sánchez blir ny statsminister. Det har vært en ære å tjene dette landet, sa Rajoy fredag formiddag.

Sanchez er sosialistenes leder og står i spissen for mistillitsforslaget mot statsminister Mariano Rajoy og hans borgerlige regjering. Motstanderne kritiserer ham for å være en politisk opportunist.

Bakgrunnen for mistilliten er en stor korrupsjonsskandale som har rammet Rajoys parti.

Sanchez har de siste dagene ikke spart på kruttet når det gjelder omtalen av Rajoy.

– Din isolasjon, Rajoy, er gravskriften for en politisk æra – din – som allerede er over. Du er fra fortiden. Dette landet er i ferd med å gå videre og Spania må se mot framtiden uten frykt, sa Sanchez i nasjonalforsamlingen torsdag.

Oppdatering: Det spanske parlamentet har stemt for Rajoys avgang. Stemmetallet var 180 mot 169 stemmer, melder Dow Jones Newswires. Sanchez overtar, og lover å gjennomføre en moderat, pro-europeisk agenda.

– Skjebnebestemt

Sosialistpartiet har lenge hatt en beskjeden rolle i den politiske debatten. Nå er det skjebnen som har fått Sanchez og sosialistene til igjen å spille en sentral rolle, mener professor ved Madrids autonome universitet, Fernando Vallespin.

Men han mener Sanchez spiller et høyt spill.

– Sanchez er en dristig politiker, men ikke spesielt reflektert, og han tenker mest på kort sikt, sier Vallespin.

Med kun 84 av i alt 350 plasser i nasjonalforsamlingen, har han vært nødt til å søke støtte hos venstreorienterte Podemos, katalanske separatister og baskiske nasjonalister for å sikre flertall for mistillitsforslaget.

Et «Frankenstein-flertall», mener Rajoys parti PP.

Velstående familie

For ikke å gå på en smell i neste valg, vil trolig Sanchez forsøke å få gjennom noen populære politiske forslag, mener forskningsleder Antonio Barroso ved Teneo Intelligence.

Sanchez er født i 1972 og vokste opp i en velstående familie i Madrid. Han har master i statsvitenskap fra Université libre i Brussel. Men politikk har alltid vært hans store lidenskap.

I 2015 ledet han Sosialistpartiet fram til andreplassen i valget, og han forsøkte også å danne regjering sammen med det liberale partiet Ciudadanos da PP ikke greide å stable en flertallsregjering på beina.

I nyvalget året etter gjorde imidlertid sosialistene sitt dårligste valg siden diktatoren Francisco Franco døde i 1975. Sanchez fikk skylden for nederlaget og ble kastet som partileder, men etter et knapt år var han overraskende tilbake i sjefsstolen takket være partiaktivister.

Les også

Spansk domstol: Puigdemont kan ikke styre Catalonia fra Belgia

Publisert: