NOAS: Retten til å søke asyl må være til stede

Innføringen av grensekontroll på ferger og innfartsårer er ikke noe problem så lenge muligheten til å søke asyl fortsatt er til stede, mener NOAS.

TILSTRØMMING: En gruppe asylsøkere på Storskog grensestasjon på den norsk-russiske grensen.

Cornelius Poppe
  • NTB
Publisert: Publisert:

Regjeringen vil hindre at tilstrømmingen fra Tyskland skal øke nå som Sverige har skjerpet sin grensekontroll, mener generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

– Vi oppfatter at en viktig grunn til at Sverige gjør dette, er at andre land enten lar være å registrere asylsøkere eller legger til rette for at de skal fortsette gjennom landet for å dra videre, sier Austenå til NTB.

Støtte

Ap, KrF og Venstre er blant partiene som har støttet tiltaket.

Austenå påpeker at det her i landet ikke har kommet så mange som kan snus på grensa. Det har vært en sterk nedgang i antall saker hvor asylsøkere har blitt returnert fordi de allerede har søkt asyl i et annet Schengen-land.

Det er heller ikke så veldig mange som ikke har reelt beskyttelsesbehov. Unntaket er tilkomsten til Storskog, fordi det er en yttergrense i Schengen-området.

– Snakk sammen

– Vi har jo fått en relativt mye mindre andel av disse gruppene hittil. Men i Tyskland er dette en stor gruppe, for eksempel fra Balkan. Og hvis de ikke kommer videre til Sverige, tolker jeg det som at norske myndigheter ønsker å sikre seg mot at de får adgang hit, sier Austenå.

Hun understreker at det er viktig at europeiske myndigheter snakker sammen, og at asylsøkere ikke risikerer å bli strandet i grenseområder.

Les også

Næringslivet i Sør-Varanger frykter stengt grense

Les også

Forsikringsnekt truer utbyggingen av asylmottak

Publisert:

Flere artikler

  1. Passkontroll på buss og tog kan følge

  2. Næringslivet i Sør-Varanger frykter stengt grense

  3. Asyltørken sparer staten for milliarder til integrering

  4. I dag blir det strengere grensekontroll

  5. Nå er det denne krisen som gjør at Hellas er samtaletema blant makteliten i Europa