Øystein Olsen om boligbremsen: – Vi er litt mindre bekymret

Muligheten for en myk landing etter årene med boligprisgalopp letter litt av bekymringene til sentralbanksjef Øystein Olsen. Fire av ti tror nå på boligprisfall, ifølge undersøkelse.

BYGGEBOOM: Mer bygging vil legge en demper på boligprisene, tror Norges Bank. Her pågår arbeidet for fullt i Bjørvika der både nytt hovedbibliotek, nye kontorbygg, boliger og studentboliger føres opp. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Publisert: Publisert:

Den kraftige boligprisoppgangen ble etter nyttår avløst av lavere prisvekst, og de siste månedene har prisene falt.

Og prisutviklingen de siste månedene har vært svakere enn ventet, er beskjeden fra Norges Bank torsdag. Boligprisene falt for fjerde måned på rad i august, justert for sesongvariasjoner.

Årene med boligprisoppgang har imidlertid gitt høy gjeldsvekst, noe som har vært en bekymring for sentralbanksjef Øystein Olsen.

Den høye gjelden gjør at nordmenn er mer utsatt hvis renten eller arbeidsledigheten skulle stige. Faren er at høyt belånte husholdninger kan forsterke en nedtur i økonomien.

– Mindre bekymret

Slik sett er lavere temperatur i boligmarkedet en utvikling som kan lette litt av Olsens bekymringer.

– Enn så lenge så er vår vurdering at det har vært en reaksjon i boligmarkedet, kall det gjerne en myk landing, muligheten for en myk landing, i hvert fall, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til E24.

Les også

Renterådet: – Det er boligbremsen vi lurer på nå

– Og det at den reaksjonen kom nå snarere enn senere er positivt. Sånn sett er vi litt mindre bekymret for oppbyggingen av finansielle ubalanser enn tidligere, fortsetter han.

Norges Bank holdt torsdag styringsrenten uendret. Renten har nå ligget på rekordlave 0,5 prosent i 553 dager.

Etter at boligmarkedet har kjølnet har også forventningene til prisene falt, viser en undersøkelse fra Nordea.

Ifølge NTB sier 37 prosent av de spurte i undersøkelsen at de tror boligprisene vil falle neste år.

I Oslo og Akershus tror 43 prosent på boligprisfall. Samtidig har andelen som tror på boligprisoppgang falt til 20 fra 65 prosent.

saken fortsetter under

Sentralbanksjef Øystein Olsen holder nok en gang renten i ro. Fra v. Ida Wolden Bache, direktør i avdelingen Pengepolikk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Ikke sikkert vi treffer 100 prosent

I omtalen av boligmarkedet er vurderingen til Norges Banks hovedstyre at lav boligprisvekst vil dempe gjeldsveksten, men at prosessen vil ta tid.

Hovedstyret understreker også at «omslaget i boligmarkedet» kan redusere faren for en større nedtur i fremtiden. Med andre ord er det bedre med en korreksjon nå, enn at prisene rekker å stige enda mer før det kommer et enda større boligprisfall.

Den kjøligere utviklingen i boligmarkedet har blitt forklart med innstramminger på reglene for boliglån etter nyttår, spesielt i Oslo. Samtidig gjør høy byggeaktivitet at det kommer flere boliger på markedet.

I de nye prognosene til Olsen når boligprisene bunnen neste år, med et lite fall på 0,4 prosent, før det igjen blir oppgang i 2019 og 2020.

Mens flere nybygde boliger kan trekke ned prisene på kort sikt tror sentralbanken at et sterkere arbeidsmarked og at folk får mer å rutte med vil trekke prisene oppover igjen.

– Boligmarkedet kommer sikkert til å utvikle seg litt annerledes, kanskje, enn det vi spår nå. Det er ikke sikkert vi treffer 100 prosent med våre anslag heller der, sier Olsen.

Les også

Leieprisene øker: Filip (26) leier ut alle sine leiligheter - og jakter bolig nummer fire

– Du er ikke bekymret?

– Vi har bekymringer, i og for seg, i ulike retninger, vi. Ting kan gå for sterkt, ting kan gå for svakt. Vi følger nøye med på det risikobildet.

Risikofaktor

En slik risikofaktor er boliginvesteringene.

Boligbyggingen steg kraftig i takt med boligprisene og ble høyere enn investeringene i olje, men blant annet SSB tror turtallet i denne vekstmotoren skal ned.

Norges Banks prognose tilsier omtrent uendrede investeringer i bolig neste år og liten nedgang i 2019.

– Boliginvesteringsnivået er høyt og har nærmet seg oljeinvesteringene. Det er en viktig og stor sektor. Dersom det skulle skje en sterk bevegelse den ene eller andre veien er det en viktig forutsetning for våre anslag i neste runde, sa Olsen under pressekonferansen etter rentemøtet.

Få rentebeskjeden først! Last ned minE24 i App Store eller Google Play for mobil og nettbrett.

Les også

Boligprisfall setter bom for renteheving

Les også

Sjeføkonom kjøper ikke boligpristall

Les også

Renterådet: Tror på flere år med rekordlav rente

Publisert:

Her kan du lese mer om