Grensehandelen øker selv med sterkere svensk krone

Norske forbrukere hopper gjerne over landegrensene for billigere varer. Antall dagsturer alene, økte i fjor med 20 prosent. Nå etterlyser Virke tiltak for å begrense den rekordstore grensehandelen.

JA, VI ELSKER GRENSEHANDEL: Nordmenn drar stadig oftere over til naboland for å kjøpe billigere dagligvarer. Her fra Nordby Supermarket på Svinesund.

Thomas Winje Øijord
Publisert:

Fra 2012 til 2013 økte grensehandelen med våre naboland med 15 prosent. Det utgjør 13,3 milliarder kroner, det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

7,61 millioner dagsturer ble gjennomført over landegrensene i 2013.

I regjeringsperioden for de rød-grønne (2006-2014) økte grensehandelen med hele 52 prosent.

Nå ønsker Virke at den nye regjeringen tar grep mot den voksende grensehandelen.

- Den forrige regjeringen hadde en politikk som førte til større prisforskjeller mellom Norge og Sverige. Nå må dagens regjering vise at de tar utfordringen på alvor. Vi trenger en politikk som gjør prisforskjellene mindre gjennom lavere avgifter og lavere tollmurer, sier Thomas Angell, direktør i Virke Dagligvarehandel.

Han viser til at:

Grensehandelen koster Norge over 10.000 arbeidsplasser i næringsmiddelindustri og handelen.

I tillegg kommer ringvirkningene i næringsmiddelindustrien.

Les også

«Søta bror» bekymret for eksporten til Norge

Svakere norsk krone avskrekker ikke

Den norske kronen har den siste tiden svekket seg mot en rekke valutaer, men det stopper ikke reiseglade nordmenn - heller tvert om.

- Selv om svakere norsk krone for tiden har gjort det mindre lønnsomt å reise til Sverige for å fylle handlekurven, ser vi dessverre fortsatt vekst. Årsaken er pris- og avgiftsforskjellene, sier Angell.

Han peker blant annet på at vi har emballasjeavgift på bokser og plastflasker, som er en vesentlig årsak til at nordmenn kjøper store mengder mineralvann i Sverige.

- Vi har også en sjokolade- og sukkeravgift som gjør godteri til en stor lokkevare. Nå må regjeringen vise at de, i motsetning til den forrige, tar problemet på alvor, sier Angell.

Les også

Polsalget stagnerte i fjor

Viktig for våre naboland

Grensehandelen er en viktig del av eksportmarkedet til Sverige, og mer enn halvparten av den norske befolkningen krysser grensen på jakt etter salgskupp i løpet av året (gjelder også Finland og Russland).

Til sammenligning gjør én av ti EU-borgere det samme.

Grensehandel i Sverige utgjør 6 prosent av den totale dagligvarehandelen og 4,5 prosent av forbruksvarehandelen, ifølge fjorårets tall fra Virke.

Les også:

Thon tar svensk varehusgigant til NorgeBrusboom i Danmark etter ny avgiftspolitikkHer ønsker svenskene å grensehandle