Draghi varsler lav inflasjon lenge
Den europeiske sentralbanksjefen advarer finansmarkedene om at Europa ikke er reddet fra deflasjonsspøkelset.
«Det er tegn til at et vedvarende omslag i kjerneinflasjonen er noe svekket», sa den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi i en tale til Europaparlamentet i Brussel torsdag, ifølge Bloomberg News.
Draghi sier at nedsiderisikoen for økonomien, som følge av redusert global handel og vekst, er «godt synlig», ifølge det internasjonale nyhetsbyrået.
Hodepine
Mot slutten av oktober da Draghi holdt styringsrenten uendret på rekordlave 0,05 prosent, uttrykte han at den fallende oljeprisen har gitt sentralbanksjefen hodepine:
– Vi har fulgt nøye med på den makroøkonomiske utviklingen de siste månedene og ser at det fortsatt er stor nedsiderisiko i vekstmarkedene, så vel som fortsatt lav prisvekst i eurosonen som i stor grad skyldes de svært lave energiprisene, sa sentralbanksjef Mario Draghi under pressekonferansen den 22.oktober.
Siden forrige gang har det vist seg at inflasjonen i oktober var null, mens kjerneinflasjonen (som ekskluderer prisutviklingen på mat og energi) var én prosent.
Inflasjonsmålet til Den europeiske sentralbanken er oppunder to prosent. Sentralbanken styrer etter inflasjonen og ikke kjerneinflasjonen.
– Vil ta lengre tid
Draghi sier torsdag at sentralbankens program med kvantitative lettelser vil vare utover september 2016 hvis det er behov for det for å nå inflasjonsmålet.
Han sier videre at innhentingen i den europeiske økonomien skjer i en moderat takt, og at inflasjonsdynamikken har avtatt. Signalene for en vending i kjerneinflasjonen er svekket, uttaler han.
– Fra dagens perspektiv tyder dette på at en vedvarende normalisering av inflasjonen vil kunne ta lengre tid enn vi forventet i mars da vi vurderte den samlede virkningen av våre tiltak, sier Draghi.