Oljefondet beholder omstridt forvalter
Oljefondet fortsetter samarbeidet med Pheim Asset Management, som er dømt for kursmanipulasjon.
Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som Oljefondet, bruker ennå eksternforvalteren Pheim Asset Management, som i fjor ble dømt for manipulasjon av aksjekurser.
Det går frem av Oljefondets årsrapport for 2010, som ble lagt frem fredag.
- Det vil til enhver tid være endringer i hvilke forvaltere vi benytter. Nå er vi ikke så glad i å kommentere enkeltforvaltere, men det var en forvalter som fikk en bot og det er det flere forvaltningsorganisasjoner som får. Den boten er anket og vi ser resultatet av den i løpet av noen få uker, sier oljefondsjef Yngve Slyngstad til E24, med henvisning til saken mot Pheim Asset Management.
Dommen mot det Malaysia- og Singapore-baserte forvaltningsselskapet falt i september 2010. Dommen ble umiddelbart anket, og dom fra ankedomstolen i Singapore er ventet i løpet av de nærmeste ukene.
Høringen i forbindelse med anken ble innledet sist mandag, ifølge Bloomberg.
Trenger gode argumenter
Høyres Jan Tore Sanner mente NBIM bør ha «ekstremt gode argumenter» for ikke å avslutte samarbeidet med Pheim.
Det var Slyngstad imidlertid ikke enig i.
- Forvalteren har vært helt åpen om dette forholdet, og gitt oss god innsikt i det. Pheim har sørget for at tilsvarende forhold ikke vil gjenta seg, og siden boten ble ilagt, har forvalteren fått fornyet sin lisens i Singapore, sa Slyngstad til E24 i november ifjor.
Samtidig lovet han en «full gjennomgang» av Pheim-engasjementet. Like fullt var Pheim forskånet for en utkastelse da nyttårsrakettene gikk i været i slutten av 2010.
Les også: SANNER: - Kritikkverdig opptreden av Norges Bank
Samtidig som Pheim Asset Management beholder plassen på Oljefondets liste over eksternforvaltere, er Janus Capital og Gartmore Investment borte siden i fjor.
Førstnevnte selskap måtte i 2004 betale det amerikanske børs- og finanstilsynet (SEC) en bot på 1,3 milliarder kroner for å ha «svindlet eller villedet kunder og potensielle kunder», som det het i dommen.
Gartmore Investments' mest kjente forvalter ble i fjor bøtelagt for misbruk av markedsinformasjon.
LES OGSÅ: Oljefondet eier i korrupsjonsetterforsket selskap
Trapper ned bruken
Oljefondet kutter ned på bruken av eksterne forvaltere, som det siste året har kommet i hardt vær etter at Riksrevisjonen rettet kraftig kritikk mot en ekstern forvalter som fikk et honorar på 500 millioner kroner.
I slutten av 2010 var 283 milliarder kroner forvaltet eksternt, ifølge årsrapporten til Statens pensjonsfond utland (SPU), som ble offentliggjort fredag.
Det tilsvarer 9,2 prosent av fondets verdier. Dermed blir en mindre andel enn ifjor forvaltet av andre enn NBIMs egne forvaltere: I 2009 var 12 prosent av fondet eksternt forvaltet.
LES OGSÅ: Så mye tjener Norges best betalte statsansatt
- Søker spesialistkompetanse
I 2010 ble 26 eksterne mandater avsluttet, mens 14 nye mandater ble tildelt, opplyses det i rapporten.
Yngve Slyngstad sier det kan bli lønnsomt å søke mer spesialisert kompetanse utenfra.
- Vi tror i utgangspunktet at avkastningsmulighetene er bedre jo mer spesialisert man er, sier han til E24.
- Det betyr at vi er veldig tydelige på at det vi søker hos de eksterne forvalterne er spesialistkompetanse.
Særlig i fremvoksende markeder velger NBIM å gå til innkjøp av spesialisert kompetanse, forteller Slyngstad.
- I fremvoksende markeder har vi liten tro på investeringer som følger indekser. Indekser har alltid en svakhet, og indekser i nye markeder har alltid en større svakhet.
LES OGSÅ:
Oljeondet snuser på spanske banker
Investerer norske oljepenger i ulovlige israelske bosettinger