TERRA SECURITIES-SJEFEN TIL E24: - Betydelig overreaksjon

Terra-topp mener Kredittilsynet overreagerer kraftig.

  • Tor Øyvind Andersen
Publisert:

Administrerende direktør Svein Erik Nordang i Terra Securities mener Kredittilsynet går alt for hardt til verks når det fratar selskapet alle konsesjonene og dermed grunnlaget for virksomheten.

- Jeg synes det er en overreaksjon. Dette har vært et forhold som berører en liten del av virksomheten, og dreier seg om to ansatte. Jeg synes at Tilsynet burde gått gjennom hele selskapet før de eventuelt konkluderte med en så streng reaksjon, sier Nordang til E24.

Les også: Terra Securities konkurs

Han sier at det er de to ansatte som har solgt kompliserte finansielle produkter til de fire nordlandskommunene Narvik, Rana, Hemnes og Hattfjelldel. Kommunene ligger an til å tape 350 millioner kroner.

De to ansatte det dreier seg om er Knut Anders Opstad og Harald Norberg.

Les også: - Kommunene taper 350 mill.

Også fire andre kommuner, Kvinesdal, Vik, Bremanger og Haugesund har kjøpt lignende produkter fra Terra, og også disse kommunene kan gå på store tap. Ifølge Nordang var det de samme ansatte som også solgte investeringsproduktene til disse fire kommunene.

Terra har drevet med salg av slike produkter siden 2003.

Det har ikke lykkes E24 å komme i kontakt med Opstad og Norberg onsdag ettermiddag.

- All den virksomheten var drevet av de to ansatte, sier Nordang.

- Du er jo øverste ansvarlig her.

- Jeg er øverste ansvarlig for virksomheten, og tar selvkritikk for det som har skjedd. Dette området er håndtert av to erfarne ansatte med over ti års erfaring i selskapet. De har fått for stor tillit, sier Nordang.

- Har dere ikke hatt kontroll på det de har gjort?

- Vi har hatt kontroll, men disse forholdene er vanskelig å avdekke med interne kontroller. Siden vi ikke har klart å avdekke dette, har ikke kontrollen vært god nok, sier Nordang.

- Hva skjer med din stilling?

- Jeg mottok ingen oppsigelse fra styret, og fortsetter som administrerende direktør de dagene som er igjen til selskapet er nedlagt. Jeg vil bruke tiden fremover til å avslutte saken med best mulig løsning for kunder og ansatte, sier Nordang.

- Jeg synes selvfølgelig at det er forferdelig trist å miste jobben.

Saken medfører også at konsernsjef Ola Sundt Ravnestad i Terra-Gruppen trekker seg. Styreleder Gabriel Block-Watne gir Ravnestad ansvaret for at det ikke var systemer som forhindret at dette skjedde.

Les også: Terra-sjefen trekker seg

- Uheldige konsekvenser

Nordang håper at de ansatte vil finne seg nye jobber relativt raskt.

- Vi må bare forholde oss til tilsynsmyndighetene, men det gir svært uheldige konsekvenser for våre ansatte 72 som nå står uten arbeid, og det gir konsekvenser for 68 distributører som har formidlet Terra-produkter, sier Nordang.

- Vi hadde ventet en streng reaksjon fra Tilsynet. Men dimensjonene er veldig store, og derfor er det veldig beklagelig, sier Nordang.

Flere nyheter på E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Jeg beklager

  2. Syndebukken slår tilbake

  3. - Fikk klapp på skuldra

  4. - Terra visste alt

  5. Beholder bil og hus