Global industrinedtur sprer seg til USA: – Ikke bra for inntjeningen på Oslo Børs

Amerikansk industri er den siste dominobrikken til å falle i global nedtur. Det rammer også Oslo Børs, ifølge aksjestrateg.

SVINGER MED USA: Resultatene til selskapene på Oslo Børs svinger i takt med industrien i USA, ifølge aksjestrateg Paul Harper.
Publisert: Publisert:

Industrinedtur har rammet flere store økonomier i år, mens USA har klart seg bedre.

Nå har rekken av dystre tall spredd seg til verdens største økonomi, der innkjøpslederne i industrien varsler det første fallet på tre år.

Industribedriftene i både eurosonen, Storbritannia, Kina, Japan og nå også USA har snudd fra solide vekstforventninger til å vente at aktiviteten krymper.

– Dette er veldig omfattende. Industrien er i resesjon, sier kredittstrateg Øystein Børsum i Swedbank.

PMI-målingen (se faktaboks) for august falt overraskende til 49,1 poeng, hvilket er under grensen på 50 som skiller mellom opp- og nedgang, viste tallene fra den amerikanske bransjeorganisasjonen ISM tirsdag.

Les også: Tiår med stagnasjon truer hele verdensøkonomien

– Ikke bra for inntjeningen

Børsum får følge av aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets. Han mener nedgangstidene i industrien også vil ramme Oslo Børs.

Ifølge Harper henger utviklingen i amerikansk industri tett sammen med hvor mye penger de norske børsnoterte selskapene tjener.

– Det ser ikke bra ut for inntjeningen på Oslo Børs, sier han.

– Historikken viser at utviklingen på Børsen har en tett sammenheng med utviklingen i amerikansk økonomi og spesielt industrisektoren, delvis fordi det er en syklisk børs der råvareetterspørsel er en viktig enkeltfaktor for mange aksjer, forklarer DNB-strategen.

Les også: Minusrente-rekord for Oljefondet

I TAKT: Grafene viser hvordan inntjeningen på Oslo Børs (lys grønn) svinger i takt med den amerikanske innkjøpssjefsindeksen (ISM-indeksen) for industrien.

Harper peker på at oljeprisen er den største driveren av inntjeningsutviklingen på Oslo Børs som følge av at Equinor er en såpass stor del av indeksen.

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets.

– Har du bra vekst i amerikansk økonomi, så pleier det å være positivt for vekst i global økonomi, som igjen påvirker etterspørselen etter olje.

– Aluminiumsprisene er også påvirket av utviklingen i verdensøkonomien, og samme med oljeservice som et ledd lenger ned i kjeden, sier han.

Oljeprisen har falt fra årets topp på 75 dollar per fat i april til rundt 60 dollar fatet. Aluminiumsprisen har samtidig falt fra 1.940 dollar per tonn i mars til 1.755 dollar.

Les også: (+) Negative renter er så godt som det eneste redskapet sentralbankene har igjen

Legger skylden på handelskrigen

Global usikkerhet på grunn av handelskrigen mellom USA og Kina har fått deler av skylden for industrinedturen.

Les også

Økonomer tror dypere minusrenter er på vei i Europa: – De har en bazooka med løskrutt

– Bildet er mer komplekst, men den dybden og bredden i den globale industrinedturen hadde ikke kommet hvis det ikke var for handelskrigen, sier kredittstrateg Øystein Børsum i Swedbank.

Han fremholder både en direkte effekt av høyere tollmurer, men sier den indirekte effekten av usikkerhet er størst.

– Det handler om investeringer, globale verdikjeder. Dette er ikke tidspunktet for å satse, men tidspunktet for å være forsiktig, sier Børsum.

Bildet av tjenestesektoren, den andre og største delen av økonomien, ser imidlertid fortsatt lysere ut. Her peker PMI-målingene mot vekst, både i USA og de andre store økonomiene.

– Hvis dette holder seg til industrien så blir det ikke så ille, men hvis og når dette sprer seg så blir det mye verre, sier Børsum.

Les også

Tror krone-rekord knuses: Nordea spår 10,25 mot euro

Les også

Norske innkjøpsledere varsler oppgang i industrien

Les også

Vil utfordre dollarens dominans med ny valuta: – Det vil ikke bli lett

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om