EU splittet i synet på våpenstøtte til kurderne
EU er splittet i synet på våpenstøtte til kurderne i Nord-Irak, men åpner for at medlemslandene kan sende våpen dersom regimet i Bagdad gir grønt lys.
Presidenten i det kurdiske selvstyreområdet, Masoud Barzani, ba søndag verdenssamfunnet om våpenhjelp i kampen mot de militante islamistene som har erobret flere byer i Nord-Irak.
USA har alt sendt våpen og ammunisjon, og forsvarsminister Chuck Hagel opplyser at ytterligere 130 amerikanske militærrådgivere trolig setter kursen for Nord-Irak. EU er derimot splittet i synet på våpenstøtte til kurderne.
Ingen planer
Under et ekstraordinært møte i Brussel tirsdag tok flere av EU-landene til orde for å sende våpen til de kurdiske peshmerga-styrkene, mens andre land var kritiske.
Blant dem som tar til orde for å sende våpen er Frankrike, Italia og Tsjekkia, selv om ingen av dem har konkrete planer om å gjøre det.
Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius, som besøkte Irak i helgen, mener at EUs utenriksministre bør møtes for å diskutere de kurdiske selvstyremyndighetenes bønn om våpen og bistand.
Nytt møte?
Først i neste uke vil det bli klart om det blir et slikt utenriksministermøte, opplyser diplomatiske kilder i Brussel. Hvilke EU-land som er størst motstandere av våpenstøtte, er ikke kjent.
En talsmann for EUs utenrikssjef Catherine Ashton, Sebastien Brabant, opplyste etter tirsdagens møte at EU-landene står fritt til å sende våpen til kurderne, men understreker at dette i så fall må koordineres med myndighetene i Bagdad.
Britiske helikoptre
Storbritannia varslet tirsdag at de ville bidra med transporthelikoptre for å bringe nødhjelp til flyktninger i Nord-Irak, og sa seg samtidig villig til å frakte militære forsyninger fra andre land inn til de kurdiske styrkene i området.
Fra før har britene satt inn Hercules-transportfly og Tornado-jagere for å bidra i hjelpeinnsatsen.
Tysk kursendring?
Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier åpner på sin side for å gi våpen til regimet i Bagdad, noe som i seg selv vil være en radikal kursendring.
Senest mandag slo en talsmann for statsminister Angela Merkel fast at regjeringen kom til å holde fast ved prinsippet om ikke å sende våpen til konfliktsoner.
Les også: