USAs sentralbank hever renten

Dollaren svekket seg mot euro etter Janet Yellens siste renteavgjørelse.

HEVER RENTEN: USAs sentralbanksjef Janet Yellen, på det som blir hennes siste rentemøt.
Publisert:

Den amerikanske sentralbanken har besluttet å heve styringsrenten med 0,25 prosentpoeng, samtidig som de gir renteutsikter for 2018 som er helt i tråd med markedets forventninger.

Dollaren svekket seg like fullt om lag 15 cent mot euro umiddelbart da Federal Reserve offentliggjorde rentebeslutningen klokken 20 norsk tid onsdag.

USAs sentralbank skriver i sin begrunnelse at arbeidsmarkedet i USA har fortsatt å styrke seg siden forrige rentemøte. Det mener også at aktiviteten i den amerikanske økonomien er god, og viser blant annet til et solid antall nye jobber i november.

Ser tre hevinger i 2018

0,25 prosentpoeng høyere rente betyr at styringsrenten i USA nå settes til intervallet 1,25-1,5 prosent.

Kun fire av 94 markedsanalytikere trodde på forhånd at renten ville bli uendret – et utfall beskrevet som så usannsynlig, at det ifølge enkelte ville vært en sensasjon.

Heller ikke renteutsiktene til Feds pengepolitiske komité er egnet til å sende kaffen i vrangstrupen på økonomer og spåmakere.

Det øynes fortsatt tre renteøkninger i 2018, like mange som sentralbanken antydet i september.

Inflasjonen i USA har den siste tiden hatt en årsvekst et stykke under sentralbankens mål om to prosent. Dette vil ikke endre seg særlig i nær fremtid, men på mellomlang sikt vil den havne nærmere målet, tror Federal Rerserve.

Yellen-exit

Med få overraskelser på tallfronten vil nok dette rentemøtet bli husket best for å være Janet Yellens siste, før hun så går av som sentralbanksjef.

Det skjer etter president Donald Trumps vilje. Han foretrekker at Jerome Powell styrer pengepolitikken i verdens største økonomi. Les mer om Powell her.

Yellen tok i sin tid over sentralbanksjefroret etter Ben Bernanke, sentralbanksjefen som innførte svært ekspansive pengepolitiske grep i kjølvannet av finanskrisen.

– Det har ikke vært en kjedelig periode. Hun hevet jo renten for første gang på 10 år, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets til E24.

– Hun fikk i oppgave å rydde opp i etterkant av de ekstreme tiltakene som var satt inn; komme seg bort fra nullrente og ta ned sentralbankbalansen. Nå er renten nærmere normalen og sentralbankbalansen litt mindre unormal. Men hun får ikke fullført jobben, sier han.

Godt likt

Det ser ut til at Yellen har fått markedet på sin side.

I en undersøkelse utført av Wall Street Journal gir 60 prosent av markedsøkonomene Yellens utøvelse som sentralbanksjef beste karakter.

30 prosent gir Yellen karakteren B. Åtte prosent gir sentralbanksjefen C, mens to prosent gir henne D.

– Jeg synes Yellen har gjort en god jobb. Når man hører henne på pressekonferansen, virker alt veldig godt fundert og alle sider av saken synes å ha blitt tatt hensyn til. Hun har vært flink til å kommunisere hva Fed tenker, sier Nordeas sjeføkonom.

Publisert: