Varsler nytt møte om coronastøtten til arbeidslivet onsdag: – Her har vi dårlig tid

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen lover en halv milliard i ekstra midler, men har ikke bestemt seg for å utvide permitteringsordningen. Han vil ha et nytt møte på onsdag i neste uke. Opposisjonen er imidlertid langt fra overbevist, og Arbeiderpartiet varsler innkalling til Stortinget om «ikke regjeringen gjør jobben».

Torbjørn Røe Isaksen utenfor departementet etter videomøtet med partene i arbeidslivet.
 • Sigrid Moe
 • Ine Brunborg
 • Anders Lang-Ree
Publisert:

LO og Virke hadde tatt til orde for fredagens møte med arbeidsministeren for å snakke om å forlenge coronatiltakene i arbeidslivet.

– Vi skal ha et møte igjen onsdag neste uke, for her har vi dårlig tid, sier Røe Isaksen.

– Det vi har lagt på bordet er å utløse en halv milliard i midler via kommunene som vi kan målrette ganske nøyaktig inn mot bransjer, bedrifter og kommuner som har for eksempel mange reiselivsbedrifter, som luftfartskommuner og transportkommuner, sier han.

Uenige

Men regjeringen vil fremdeles ikke forlenge permitteringsordningen – og partene i arbeidslivet var uenige, sier han.

– Vi har ikke lukket døren for det, men vi er ikke enige om det i dag, sier Røe Isaksen.

– Både på arbeidsgiversiden og arbeidstagersiden så er det noen av organisasjonene som mener vi burde forlenge, mens andre advarer sterkt mot det.

Permitteringsreglene skal i utgangspunktet gå tilbake til normalt fra og med 1. oktober.

Ifølge ferske tall fra Nav var 11.500 nordmenn heltidspermitterte i august, mens 19.900 var delvis permitterte. Til sammen utgjør det 1,1 prosent av arbeidsstyrken.

– Beveget seg i riktig retning for oss

Både LO-leder Peggy Hessen Følsvik og direktør for samfunnspåvirkning i Virke, Stian Sigurdsen, er fornøyde med hvordan møtet utviklet seg.

– Jeg opplevde at dialogen beveget seg i riktig retning for oss. Statsråden gikk fra å være avvisende til å forlenge permitteringsordningene på starten av møtet til å holde døren oppe for forlengelse ved møtets slutt, i tillegg til å avtale et nytt møte på onsdag, sier Følsvik til E24.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er fornøyd med fredagens møtet, og mener dialogen utviklet seg i riktig retning med tanke på videreføring av permitteringsordningen etter 1. oktober.

Følsvik opplyser at det først og fremst er organisasjonene som har medlemmer innenfor de mest utsatte områdene som skal delta på møtet. Det blir med andre ord litt andre deltagere på onsdagens møte enn dagens.

– På det møtet skal vi også se på om det er mulig å ta i bruk nye typer ordninger som kan målrettes mot bedrifter og områder som er hardest rammet. Jeg mener vi må gjøre begge deler. Hvis vi ikke forlenger permitteringsordningen vil oppsigelser komme på bordet fra 1. oktober, fortsetter Følsvik.

På dagens møte kom det i tillegg på plass en avklaring om at ordningen med dagpenger for de som tar utdanning skal videreføres. Forskriften ble det sagt kommer på plass denne uken i dag, ifølge LO-lederen.

– Et veldig positivt møte

Direktør for samfunnspåvirkning i Virke, Stian Sigurdsen, er i likhet med Følsvik godt fornøyd med møtes utvikling.

– Jeg syntes det var et veldig positivt møte, vi hadde en god dialog og det kom konkrete tilbud på bordet, sier han.

Virke tok til orde for en bransjevis videreføring av permitteringsordningen etter 1. oktober, men Isaksen ga tidlig beskjed om at det ikke blir aktuelt, forteller Sigurdsen.

– Da tenker vi at for å løse situasjonen som er nå bør man videreføre de generelle permitteringsreglene, sier Sigurdsen, som samtidig understreker at permitteringsordningen må ses i sammenheng med andre tiltak.

Det nevnte forslaget om å utløse en halv milliard i midler via kommunene er det mest positive som kom ut av møtet, mener Sigurdsen. Samtidig understreker han at en del gjenstår, og at det haster.

Rødt vil hasteinnkalle Stortinget

Til tross for at både LO og Virke er rimelig godt fornøyd med møtets utvikling, er opposisjonspartiene alt annet enn overbevist. Fra før har Rødt, Senterpartiet og Arbeiderpartiet sagt at de vil forlenge permitteringsordningen, og Rødt ba presidentskapet om å hasteinnkalle Stortinget tidligere denne uken. Men presidentskapet sa nei.

Partiet melder at de er oppgitt etter dagens møte, og leder Bjørnar Moxnes varsler at han vil anmode til en hasteinnkalling på nytt.

– Nå er tida i ferd med å renne ut. Rødt krever at Stortinget kalles inn så raskt som overhodet mulig, så alle som fortsatt er hardt rammet av arbeidsledigheten kan få den tryggheten de trenger, sier Moxnes i en uttalelse.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er oppgitt etter dagens møte, og Rødt krever at Stortinget kalles inn så raskt som overhodet mulig. Det skjer etter at Rødt fikk avslag på en tilsvarende hasteinnkalling tidligere denne uken.

– Mindretallsregjeringen skjønnmaler situasjonen, så da må stortingsflertallet ta ansvar for den kritiske situasjonen for titusener av folk. For med dette erklærer Høyreregjeringen krig mot titusener av arbeidsledige.

Arbeidsministeren sier at Stortinget må gjøre sine vurderinger, men at han har gjort det de ba om.

– Det jeg har hørt fra opposisjonspartiene og Frp er at vi skal snakke med partene i arbeidslivet, det har vi gjort. Det er delte meninger, men vi er enige om at noe må gjøres, sier Isaksen.

Ap varsler konsekvenser

Rigmor Aasrud, arbeidspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, er også langt fra fornøyd med utfallet av fredagens møte, og varsler konsekvenser.

– Dette er langt fra godt nok. For å stoppe unødige oppsigelser er det behov for en utvidet permitteringsperiode. Regjeringen har heller ikke foreslått noen løsninger for de tusenvis av arbeidsledige som nå kan skyves over på sosialen fra 1. oktober og som risikerer å falle varig ut av arbeidslivet.

Hun varsler nå at Arbeiderpartiet vil kalle inn til Stortinget om «ikke regjeringen gjør jobben».

– Vi registrerer at arbeidsministeren ikke har avvist forlengelser og vi tar til etterretning at det er avtalt et nytt møte mellom partene på onsdag og vil respektere prosessen. Hvis dette ikke fører frem, kan ikke vi akseptere at regjeringen glipper på oppløpssiden.

SV-leder Audun Lysbakken er på sin side nådeløs i kritikken mot Isaksen og regjeringen sin håndtering av saken.

– Det vi ser nå er en statsråd og en regjering som haler ut tiden og prøver å kjøpe seg tid for å unngå å bli hasteinnkalt før valget. Det er kynisk og ekstremt uansvarlig, sier Lysbakken til E24.

Han mener Stortinget nå må ta grep og innkalle til ekstraordinært møte, slik at vi kan sikre folk over den siste kneiken.

– Regjeringen holder tusenvis av mennesker i usikkerhet, mens de sleper føttene etter seg. Koronakrisen er fortsatt helt virkelig i arbeidslivet, nå må Erna Solberg komme på banen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Permittering
 2. LO
 3. Arbeids- og sosialdepartementet
 4. Virke
 5. Arbeidsliv

Flere artikler

 1. Skjebnemøte om permitteringsreglene: – Må forlenges

 2. – Tillitsvalgte varsler om oppsigelser om ikke ordningen forlenges

 3. Permitteringsreglene: Ap truer med å hasteinnkalle Stortinget

 4. Skjebnemøte om permitteringsreglene: - Mange bedrifter trenger arbeidskraft

 5. Permitteringsordningen: – Forlengelsen var en kortsiktig løsning