ANALYTIKERNE: Analytikerne straffer Aker Solutions

Aker Solutions kan miste kredittratingen etter handelen med Aker.

NED: Konsernsjef Simen Lieungh i Aker Solutions må se at aksjen stuper.

Sigurdsøn, Bjørn
  • Tor Øyvind Andersen
  • Sindre Heyerdahl
Publisert:,

Aker Solutions

OSE

AKSO

har en ny tung dag på Oslo Børs.

Torsdag falt aksjen med 4,4 prosent samtidig som Oslo Børs steg over 5 prosent.

Fredag faller aksjen nær 9 prosent eller 3,2 kroner til 37,30 kroner. 1,60 kroner er knyttet til utbetaling av utbytte, men også hensyntatt det, er aksjen kraftig ned.

Investorene straffer selskapet på grunn av handelen det er i ferd med å gjennomføre med Aker.

Følg Aker Solutions-aksjen med E24 Børs

Kan miste rating

Fredag tikker det inn nedgraderinger av aksjen.

Kredittratingbyrået Fitch setter Aker Solutions på en overvåkingsliste som kan medføre at selskapet kan miste sin rating på BBB-. Fitch har plassert Aker Solutions på såkalt "Rating Watch Negative" (RWN), og er bekymret over den økte gjeldsgraden som følge av at Kjell Inge Røkkes Aker lempet eiendeler over på oljeservicegiganten.

Fitch skal nå i et møte med Aker Solutions. Her ønsker Fitch å diskutere Aker Solutions' kjøp. Ratingbyrået vil avgjøre om oljeservicegiganten blir værende på overvåkingslisten i løpet av tre måneder.

Nordea tar ned anbefalingen på aksjen fra kjøp til hold. Kursmålet senkes til 45 kroner fra 57 kroner.

- Jeg ser det industrielle rasjonale i å ta over Odim og Aker Oilfield Services, men jeg ser ikke rasjonale i å kjøpe Aker Dof Deepwater. Samtidig endrer kjøpene balansen til Aker Solutions, sier analytiker Anne S. Ulriksen i Nordea til E24.

Goldman straffer

Reuters melder at Goldman Sachs fjerner aksjen fra sin liste over de beste aksjene - "conviction buy" - og samtidig kuttes anbefalingen til nøytral fra kjøp.

Handlene mellom Aker og Aker Solutions medfører at Aker Solutions overtar hele Aker Oilfield Services, 50 prosent av aksjene i Aker DOF Deepwater (tidligere Aker DOF Supply), 33 prosent av aksjene i det børsnoterte selskapet Odim, samt hele Midsund Bruk. I tillegg øker Aker Solutions sin eierandel i Aker Clean Carbon fra 30 til 50 prosent gjennom en rettet emisjon.

Kjøpene finaniseres av et obligasjonslån på opp mot 2 milliarder kroner hvor Aker har tegnet seg for 1 milliard.

Kritikk

Transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions har møtt mye kritikk.

Tidligere analytiker Kjell Erik Eilertsen sier til Dagens Næringsliv at det er noe av det mest grisete han har sett. Han reagerer på at Aker, hvor Kjell Inge Røkke eier 67,8 prosent av aksjene, selger unna virksomhet til Aker Solutions, hvor Aker kontrollerer snaut 41 prosent av aksjene sammen med staten og svenske Wallenberg.

- Dette er såpass ille at har man et snev av samfunnsinteresse og følelse av samfunnsansvar kan ikke slike hendelser stå uten kommentar, sier Eilertsen til Dagens Næringsliv.

Han mener Aker bruker delvis statseide Aker Solutions som en søppeldunk for selskapene de ønsker å kvitte seg med.

Aker bedyrer at avtalene er inngått til forretningsmessige vilkår og at prisen er vurdert av en uavhengig tredjepart, men markedet og analytikerne liker uansett ikke det de ser.

Samtidig som Aker Solutions har falt kraftig de seneste to dagene, har Aker steget. Fredag løftes Aker-aksjen med 1 krone til 124 kroner hensyntatt utbytte på 5 kroner aksjen.

Les også:

Flere nyheter på E24.

Her kan du lese mer om

  1. Aker Solutions

Flere artikler

  1. DnB Nor advarer mot mer Aker Solutions-gjeld

  2. Røkkes gigantiske ryddesjau

  3. - Aker svømmer i penger

  4. Annonsørinnhold

  5. Pareto: 625 millioner for mye

  6. Aker Solutions beholder kredittrating