AKER-BRÅKET: - Jeg står for Røkke-avtalen

Statsråd Dag Terje Andersen, som var næringsminister da regjeringen kjøpte seg inn i Røkkes Aker i 2007, nekter for at aksjonæravtalen skulle vært utformet annerledes.

Publisert:

- Når det gjelder Aker-avtalen vi inngikk i 2007, kan jeg si følgende: Jeg står fullt og helt for den avtalen, sier Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen når han treffer E24 på Arbeiderpartiets landsmøte.

Dermed slår han hardt tilbake mot rekken av kritikere som har hevdet regjeringen gjorde en dårlig jobb da den inngikk partnerskap med Røkke i 2007.

- Dårlig håndverk

Jusprofessor Filip Truyen ved Universitetet i Bergen har overfor VG kalt aksjonæravtalen som skulle sikre staten innflytelse, for "endeløst naiv":

- At de ikke har sikret seg med en klausul som sier at aksjonæravtalen også skal gjelde datterselskap, er dårlig håndverk og håpløst naivt. Det hadde vært fullt mulig å lage en aksjonæravtale som også regulerer datterselskapene, sa Truyen til VG.

Også Høyres Torbjørn Hansen og tidligere statsminister Kåre Willoch mener aksjonæravtalen er full av hull, og at partnerskapet aldri skulle vært inngått.

- Den næringsminister som sluttet denne dårlige avtalen, bør nok vurdere sin stilling, sa tidligere Høyre-statsminister Kåre Willoch til NRK i forrige uke.

- Avtalen er god

Men Andersen står på sitt - aksjonæravtalen er god, mener han.

- Vi kjøpte oss inn til markedspris, og skaffet oss negativ kontroll over 12 prosent av selskapet. Det vil si at vi har makt til å stanse vedtektsendringer. Dermed kan vi for eksempel hindre at selskapet flyttes utenlands, forklarer han.

Jus-professor Tore Bråthen ved Handelshøyskolen BI er imidlertid blant dem som har påpekt at selskapet kan selges, uten at staten kan hindre det.

Vil ikke svare

- Jurister har tidligere pekt på at staten gjennom avtalen ikke kan hindre salg av virksomheten?

- Dette er alt jeg vil si om saken, svarer Andersen.

- Kåre Willoch mener du bør vurdere din stilling som følge av denne saken?

Andersen svarer ikke, men snur seg i stedet og går.

Les også:

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om