PST: – Problematisk om Huawei får bygge ut 5G-nett i Norge

Politiets sikkerhetstjeneste mener Huawei ikke bør få bygge ut 5G-nettverk i Norge. Det kinesiske selskapet reagerer på sin side på at man åpner for å utelukke et selskap bare på grunn av opprinnelsesland.

HUAWEI: PST er skeptisk til å la Huawei bygge ut 5G-nettverk i Norge.
Publisert:

– Det er problematisk om Huawei får bygge ut 5G-nett i Norge, sier PSTs informasjonsdirektør Martin Bernsen til E24.

PST mener selskaper som opererer fra land Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med, bør begrenses fra å jobbe med for eksempel ekomnett.

– Vi er bekymret for at det kan medføre at vi ikke har full kontroll på norske ekomnett som er kritisk infrastruktur, sier Bernsen.

Sikkerhetstjenesten opplyser at de har sett utviklingen i andre land, hvordan myndighetspersoner og selskaper omtaler selskapet, og at dette har påvirket hvordan de tenker om saken.

Den mediesky Huawei-grunnleggeren Ren Zhengfei slo tirsdag tilbake mot anklager om at selskapet hans blir brukt til å spionere på vegne av kinesiske myndigheter.

– Jeg elsker fortsatt landet mitt. Jeg støtter kommunistpartiet. Men jeg vil aldri gjøre noe for å skade et annet land i verden, sier Ren i sjeldent møte med journalister, ifølge Financial Times.

Les også

Huawei-grunnleggeren avviser spionanklager

Huawei åpner for testsenter i Norge

Sikkerhetssjef i Huawei Norge, Tore Orderløkken, mener i likhet med grunnlegger Ren at selskapet har hatt et eksemplarisk forhold til sine kunder i alle år, og at det er på tide at det fremlegges bevis eller dokumentasjon for beskyldningene.

– Vi er bekymret for det vi mener er grunnløse og udokumenterte påstander, og vi etterspør stadig at bevis fremsettes, sier Orderløkken.

– Vi har levert utstyr til det norske telenettet i mange år, og har alltid hatt et godt samarbeid. Vi ønsker å være transparente og åpne om alt vi gjør, sier han som en respons til nyhetene om PST-advarselen.

Huawei mener det blir helt galt å stenge ute en aktør fra markedet på grunn av opprinnelsesland. I likhet med flere eksperter, bemerker Huawei at også andre aktører bruker komponenter produsert i land Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med, deriblant i Kina – og peker på at verdikjeden er global.

– Det er ikke slik i Norge at Huawei driver telenettet. Vi leverer produktene som blir kontrollert og driftet av operatørene, som også gjør sine risikovurderinger og iverksetter nødvendige sikkerhetstiltak. Huawei leverer heller ikke til kjernenettet, forklarer sikkerhetssjefen.

Huawei har over årene satt i gang en rekke tiltak for å bygge tillit med sine kunder, blant annet ved opprettelsen av såkalte testsentre.

– Vi tenker også på å åpne et testsenter i Norge, som vi har gjort i andre land, for at kunder og myndigheter kan teste og verifisere utstyret vårt. Vi åpner i disse dager et slikt senter for kundene våre i Brussel.

Møte i slutten av januar

I slutten av januar skal regjeringen møte teleoperatørene Telenor, Telia og Ice, hvor utbygging av 5G og hvilke leverandører som skal brukes, står på agendaen.

PST bidrar som en rådgivende part i disse samtalene.

Settestatsråd Harald T. Nesvik i Samferdselsdepartementet opplyste til E24 i midten av desember at departementet vurderer å innføre tiltak som «bidrar til å redusere sårbarheten i norske ekomnett» – og kan dermed ramme Huawei.

Les også

Regjeringen vurderer tiltak som kan ramme Huawei

Justisminister Tor Mikkel Wara sa til Reuters onsdag at Norge vurderer tiltak som vil ekskludere utstyr fra Huawei i utbyggingen av 5G-nettverket i Norge.

– Vi deler de samme bekymringene som USA og Storbritannia, og det er spionasje mot private og statlige aktører i Norge. Spørsmålet har høy prioritet. Vi ønsker å ha dette på plass før byggingen av telenettverket, sa Wara til nyhetsbyrået.

Én av Norges fremste Huawei-kjennere og forsker ved Simula, Olav Lysne, mener det viktigste er at man ikke gir kun én aktør alene ansvar for leveranser til utbygging av for eksempel 5G.

– Man må husket at det i hovedsak er et amerikansk selskap som har blitt tatt for å tukle med selskapers utstyr, ikke kinesiske, sier Lysne, og referer til Snowden-dokumentene som pekte på at amerikanske sikkerhetsmyndigheter blant annet hadde brukt selskapets Cisco sin teknologi til spionasje.

NUPI-forsker Karsten Friis mener også at handelskrigen mellom USA og Kina heller ikke er ubetydelig i denne saken.

– Man bør ikke se seg blinde på Huawei-navnet. USA har jo handelspolitiske incentiver i denne saken, sa Friis tidligere denne uken.

Les også

Huawei-grunnleggeren avviser spionanklager

Les også

Kinas handelsoverskudd med USA høyeste på over ti år

Les også

– Vi deler Huawei-uroen til USA og Storbritannia

Publisert: