Brasilianske politikere vil fjerne Hydros skattefordeler

Brasilianske delstatspolitikere vil suspendere Hydros momsfradrag, fjerne topplederne og sende forurensningssaken i Barcarena til både FN og WTO. – Håper ikke det går så langt, sier Hydro.

NORD-BRASIL: Verdens største aluminaraffineri, Alunorte i Barcarena i delstaten Pará, kjører nå for halv produksjon – etter pålegg fra brasilianske myndigheter grunnet mistanke om forurensing. Norsk Hydro eier 92 prosent av anlegget.

Foto: Ricardo Moraes Reuters
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert:

– Norsk Hydro er i skikkelig trøbbel.

David Fleischer, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Brasília, mener at noen ved Alunorte-fabrikken i Barcarena «må ha visst om utslippene» som skal ha gjort lokalbefolkningen syke, og som kan gi kjempetap for Hydro.

– Brasilianske myndigheter mener at forskningsrapporten fra Evandro Chagas-Instituttet, som peker på Hydros produksjon i området, er høyst troverdig, sier Fleischer til E24.

Det brasilianske instituttet for miljø og fornybare naturressurser (Ibama), som allerede har gitt Hydro en saftig bot på 48 millioner kroner, sier det samme:

– Analysene som er utført så langt er pålitelige, skriver Ibama til E24 i en e-post.

Ibama venter nå på videre analyser for å bestemme graden av forurensning i området.

– Det kan bli flere bøter på Hydro hvis nye uregelmessigheter blir funnet, skriver Ibama.

Les også

Domstol med vedtak: Hydro fikk nei til å gjenåpne Brasil-anlegg

Hydro: – For tidlig å konkludere

Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg har uttalt at de opplysningene han har fått tyder på at det «ikke er fabrikken som er problemet».

– Legene opplyser at det er drikkevann og kloakkvann som ligger side om side, som er blitt blandet etter det kraftige regnet, sa Brandtzæg til DN tidligere denne uken.

Hydros informasjonssjef, Øyvind Breivik, sier til E24 at selskapet «ikke bestrider rapporten til Evandro Chagas-instituttet», men at det er «for tidlig å konkludere fordi det er mange kilder til potensiell forurensning i området».

Carlos Bordalo er inne i sin tredje periode for arbeiderpartiet, Partido dos Trabalhadores (PT), i den brasilianske delstaten Pará.

Foto: Assembleia Legislativa de Estado do Pará

– Vi foretar nå nye undersøkelser gjennom en intern ekspertgruppe og en uavhengig kommisjon for å komme til bunns i saken. Det viktige for oss nå er å hjelpe lokalbefolkningen med tilgang på rent drikkevann. Svært mange av våre ansatte bor i disse områdene og vi ønsker å avhjelpe situasjonen så godt vi kan.

Politikere angriper Hydros skattefordeler og ledere

Den brasilianske politikeren Carlos Bordalo mener han har sett nok bevis.

Han og flere andre politikere i delstaten Pará ønsker å erklære unntakstilstand i Barcarena, suspendere Hydros skattefordeler i Brasil, som totalt skal være verdt rundt 18 milliarder norske kroner frem til 2030, og fjerne Hydros toppledere.

– Det vi så i Barcarena var en befolkning i elendighet. Det er en humanitær krise med alvorlige implikasjoner som ikke kan løses ved å gi vann eller enkel mat, skriver Bordalo i en e-post.

Bordalo, som representerer arbeiderpartiet PT, leder en kommisjon for menneskerettigheter og forbrukerrettigheter i delstatsparlamentet.

Etter å ha besøkt lokalsamfunnet i Barcarena i slutten av februar, publiserte politikerne en rapport om situasjonen, som er grunnlaget for de foreslåtte tiltakene.

– Norge aksepterer ikke slike selskaper

Politikerne mener at gruveselskaper som Hydro har fått operere i Pará med altfor løse rammer.

«THE HYDRO WAY»: På forsiden av delstatsparlamentets rapport om situasjonen i Barcarena siteres én av Hydros egne verdier: «Mot. Å møte utfordringer og ta kalkulert risiko, selv om utfallet er usikkert. The Hydro Way.»

Foto: Assembleia Legislativa de Estado do Pará

– Det har vært perioder da gruveselskapene forhandlet miljølisenser gjennom bygging av hus til folk i området. Først i 2010 vedtok staten den første loven som regulerte selskapene og deres svært forurensende avløpsbassenger, skriver Bordalo.

– Jeg er ikke imot gruvedrift, men husk at Europa eller Norge ikke aksepterer slike selskaper.

Brasils 26 delstater er semi-autonome enheter med egen administrasjon og relativ finansiell uavhengighet. Pará har rundt 7,7 millioner innbyggere og 41 representanter i delstatsparlamentet.

Hydro: – Håper ikke det går så langt

– Hydros fabrikker i Barcarena er i dag gjenstand for en merverdiskatt til delstaten Pará ved navn ICMS, sier Hydros informasjonssjef Breivik til E24.

Hydro betaler i dag ICMS på fyringsolje og diesel til Alunorte, og delvis på elektrisitetskjøp til aluminiumsverket Albras.

Selskapet får momsfradrag på elektrisiteten. Det er dette lukrative fradraget brasilianske delstatspolitikere nå truer med å fjerne.

– Vi ønsker ikke å spekulere i hva som skjer hvis ICMS-avtalen vi har med myndighetene blir opphevet, og håper at det ikke vil gå så langt, sier Breivik, som legger til at selskapet betaler om lag én milliard brasilianske reais (2,4 milliarder kroner) i lokale skatter per år.

Les også

Hydro sender finansdirektøren for å rydde opp i Brasil

Han understreker at situasjonen har øverste prioritet hos Hydro-sjef Brandtzæg, som har satt i gang fire krisetiltak i Barcarena.

– Finansdirektør Eivind Kallevik er utnevnt til ny leder av forretningsområdet «Bauksitt & Alumina», som Alunorte er en del av. Miljøkonsulentselskapet SWG Services skal legge frem en uavhengig gransking første uken i april. Et prosjekt skal styrke robustheten av vannbehandlingsanlegget i Alunorte, som et proaktivt svar på fremtidige klima- og værendringer. Og sosiale investeringer skal bedre vanntilførselen i området, sier Breivik.

Les også

Frykter langvarig Brasil-trøbbel kan gi kjempetap for Hydro

Vil melde saken til FN, WTO og ILO

Rapporten anbefaler også at saken skal rapporteres til FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR), Verdens handelsorganisasjon (WTO) og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO).

Under besøket i Barcarena møtte Bordalo blant annet den lokale fiskeren José Maria Pacheco, som har bodd der i 30 år.

– I dag på fiskerbordet mangler maten fordi mange arter av fisk har forsvunnet eller er forurenset. Vårt samfunn skriker om hjelp, og ingen gjør noe, skal Pacheco ha sagt.

Bordalo konkluderer med at den nåværende krisen kun er «toppen av isfjellet» og at årsakene er strukturelle.

– Barcarena viser oss at hvis vi ikke gjør husvasken nå, vil vi få mye verre og mer alvorlige kriser i fremtiden.

Les også

Hydro ville gjenåpne Brasil-anlegg - fikk nei

Les også

Hydro-sjefen: – Mest alvorlige i min tid som sjef

Les også

Hydro sender finansdirektøren for å rydde opp i Brasil

Her kan du lese mer om

 1. Norsk Hydro
 2. Brasil

Flere artikler

 1. Statlige eksperter krangler om Hydro-skandalen

 2. Hydro saksøkes for Brasil-utslipp – kan miste skattefordeler

 3. Betalt innhold

  Fra omstridte utslipp til full stopp: Derfor måtte Hydro stenge i Brasil 

 4. Annonsørinnhold

 5. Hydro ville gjenåpne Brasil-anlegg - fikk nei

 6. Slipper snart ny Hydro-rapport: – Har sluppet ut rødslam flere steder