Norge kan starte vaksinasjonen 27. desember

Første koronavaksine kan ankomme Norge julaften. Dermed kan den første vaksinen i Norge bli satt 27. desember, sier statsminister Erna Solberg (H).

Norge starter koronavaksineringen 27. desember, sier statsminister Erna Solberg.
  • NTB
Publisert:

– Det er gledelig at den første godkjente koronavaksinen kan ankomme Norge allerede på julaften. Norge vil starte vaksineringen samtidig med de andre europeiske landene. Vi er godt i gang med planleggingen av dette i Norge og alle kommuner skal ha klare planer for vaksineringen 18. desember, sier statsminister Erna Solberg (H) i en pressemelding.

Gitt at vaksinen får en betinget godkjenning for bruk i Norge og EU 23. desember, kan første leveranse komme til Norge på julaften.

Ifølge EU-kommisjonen starter vaksinasjonen samtidig i de europeiske landene 27., 28. og 29. desember.

Mindre leveranse

Vaksinen Norge har kjøpt inn er Pfizer-Biontechs covid-19-vaksine.

– Den første leveransen til Norge vil sannsynligvis være et mindre volum på om lag 10.000 doser, sier helseminister Bent Høie (H).

Regjeringen skriver i en pressemelding at det, siden det i første omgang er snakk om en mindre leveranse, ikke er praktisk gjennomførbart å dele opp i flere leveranser. Produsenten kan kun levere denne aller første leveransen til ett sted i Norge.

Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström har opplyst at det i den første leveransen til Norge vil bestå av 9.750 doser. Det er nok til å vaksinere snaue 5.000 personer.

Først i Oslo-området

– Av praktiske hensyn og for å redusere risiko i forbindelse med en komplisert logistikk, er Oslo-området valgt. Dette er også det området i Norge som har høyest smittetrykk. Vaksinen har kort levetid utenfor ultrafrysere, og det er svært viktig at ingen doser går til spille, sier Høie.

– Det er forventet at de neste leveransene av vaksinedoser etter dette blir betydelig større. Disse vil derfor bli fordelt i tråd med anbefalingen fra FHI, og fordeles over hele landet, sier Høie.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Coronavaksine på vei til Norge

  2. Alle voksne kan være fullvaksinert innen midten av september – gjenåpningen fremskyndes

  3. Første vaksine formelt godkjent i Europa: – Grunn til å feire

  4. Varsler sluttdato for tiltakene: Kan leve som normalt i slutten av september

  5. Helsedepartementet: Forkorter intervallet mellom dose en og to