KANADISK MILJØKAMP: Norske meglerhus kjemper for omstridt gasselskap

Fem norske meglerhus kjemper for gasselskapet Questerre i Canada.

Questerres testbrønn i St. Lawrence Lowlands.
  • E24
Publisert:

DnB Nor, Arctic Securities, SEB Enskilda, Pareto Securities og First Securities har sendt et brev til kanadiske myndigheter - etter initiativ fra Questerre

OSE

QEC

, som driver med utvinning av gass fra skifer.

I brevet uttrykker meglerhusene bekymring for eventuelle nye reguleringer, skriver Dagens Næringsliv (DN).

"Vi ønsker ikke å se at investorer mister tilliten til mulighetene i Quebec på grunn av usikkerhet omkring rammevilkårene. Dette kan føre til at kapital blir flyttet til andre energispill som tilbyr investorene større visibilitet", skriver corporatesjef Terje Skullerud og aksje- og analysesjef Paal Karstensen i DnB Nor Markets i brevet.

Krever moratorium

Greenpeace og 100.000 innbyggere i Quebec liker innblandingen fra de norske meglerhusene svært dårlig.

– Vi tror at de 100.000 lokale innbyggerne som har undertegnet et opprop for et moratorium mot skifergass vet bedre enn en direktør i DnB hva som er best for Quebec, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge i en pressemelding.

Utvinning av skifergass er svært omstridt, og protestene er mange. Over 110.000 personer krever et moratorium - et midlertidig forbud - mot utvinning av skifergass, skriver DN.

Forurenser drikkevannet

Motstanderne mener utvinningen raserer landområder, legger beslag på vannressurser og forurenser drikkevannet.

– Det er en grunn til at ukonvensjonelle ressurser som skifergass og tjæresand kalles nettopp det. Skifergass er en svært ung industri med store miljøutfordringer, og det skulle bare mangle at myndighetene trenger tid til å få på plass et nytt og godt regelverk, sier Greenpeace-lederen.

Questerre er notert på Oslo Børs og selskapet er en av de mest omsatte. DnB Nor mener usikkerheten rundt rammevilkårene kan føre til at investorene flykter fra prosjektet.

- Ønsker ikke å påvirke politikerne

DnB Nor sier til DN at brevet ikke er ment å skulle presse politikerne i Quebec til å gi klarsignal for utvinning av skifergassen.

- Vi ønsker ikke å påvirke politikerne i noen spesiell retning. Vi ønsker kun en avklaring. Nå er det vanskelig å prise Questerre-aksjen, sier informasjonsdirektør i DnB Nor, Thomas Midteide til avisen.

Flere nyheter på E24

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Questerre-krakk på miljøgjennomgang

  2.  Lokalbefolkning i kamp mot norsk-notert selskap

  3. – Dette er en stor overraskelse

  4. Kutter kursmål på Questerre

  5. Questerre-rakett på Oslo Børs