Spania vil lete etter olje på Kanariøyene
- Folket må ikke knele, sier den kanariske presidenten. Og Charter-Svein fortviler.
Den spanske regjeringen ga fredag klarsignal om at oljeselskapet Repsol kan få lete etter olje og gass ved Kanariøyene.
Letingen skal foregå i ni blokker øst for Lanzarote og Fuerteventura.
Beslutningen får den kanariske regjeringen til å tenne på alle plugger, og Kanariøyenes president maner nå folket til oljeopprør.
- Det kanariske folket må ikke knele, men gå ut i gatene, sa president Paulino Rivero på en pressekonferanse fredag kveld, melder canariajournalen.no.
Sammen med presidentene i øyrådene på Lanzarote og Fuerteventura, uttrykte de bekymring og sinne over beslutningen.
- De behandler oss slik som i fortiden, som om vi var en koloni langt ute i Atlanterhavet, raste Rivero.
- En perle
Den norske realitydeltakeren, Charter-Svein, har vært på Kanariøyene en rekke ganger, og er ikke positiv til nyheten om at det nå skal foregå oljeutvinning ved øygruppen.
- Det er et flott, flott sted - en perle. Også skal de begynne å ødelegge bare for å tjene penger. Det er egentlig mange negative følger av dette her. Jeg synes ikke noe om det.
- Det er ikke særlig koselig å feriere med en masse oljeplattformer og oljesøl, sier han.
Han mener det er to sider ved oljeutvinning. For det første kan det være lite hensiktsmessig for turismen.
- For det andre driver vi og tukler med jordkloden. Jeg ser oljen som smøring av jordkloden. Vi har for eksempel blod, bilen har olje. Det er en grunn til at olja er her, også skal vi drive og tyne den ut.
- Uforenlig med oljeleting
Politikerne frykter at Repsol vil sitte igjen med all gevinst, mens de vil bære hele risikoen. Lokalbefolkningen frykter at konsekvensen for eventuelle oljeutslipp kan bli ødeleggende for deres primære inntektskilde, turismen.
- Kanariøyenes salgsargumenter er sol, landskap, hvite sandstrender og krystallklart vann, sier representant i den kanariske regjeringen, Fernando Rios Rull, til Wall Street Journal.
- Dette er fullstendig uforenlig med leting etter olje, sier han.
Regjeringen på Kanariøyene har varslet at de vil ty til rettslige skritt for å få snudd avgjørelsen, og vil argumentere for miljømessige hensyn.
Kan bli viktig
Om avgjørelsen blir stående, kan området kan bli den desidert største oljekilden til Spania, som er svært avhengig av oljeimport.
Repsol anslår at de etterhvert kan komme til å produsere rundt 100.000 fat olje daglig, en mengde som vil komme godt med for landet.
Oljeselskapet beregner også at oljeeventyret kan skape 5000 arbeidsplasser på Kanariøyene, og tilføre turistøyene en på rundt 30 milliarder norske kroner over en periode på rundt 25 år, skriver canariajournalen.no.
Imidlertid har en rekke miljøorganisasjoner anklaget Repsol for å anslå for store tall, og etterlyser objektive vurderinger.
Miljøorganisasjonene Ben Magec, WWF og Greenpeace er blant gruppene som har kritisert avgjørelsen om å tillate oljeleting.
I tillegg til turismen kan oljeutvinningen true blant annet det biologiske mangfoldet i havet, fisket og produksjon av drikkevann fra saltvann, noe øygruppen er avhengig av, ifølge canariajournalen.no.
24. mars vil det være demonstrasjoner mot oljeutvinning på seks av de sju øyene i øygruppen.
LES OGSÅ: