USA SLITER MED STATSBUDSJETTET: Kan måtte gå blakke i krigen

Dersom Obama og republikanerne ikke blir enig om statsbudsjettet innen fredag, kan amerikanske soldater miste lønnsutbetalingene.

MULIGE BUDSJETTAPERE: Disse gutta patruljerer et område like utenfor USAs militære hovedbase i Kabul, Cap Phoenix.

MULIGE BUDSJETTAPERE: Disse gutta patruljerer et område like utenfor USAs militære hovedbase i Kabul, Cap Phoenix.

MASSOUD HOSSAINI
Publisert:

President Barack Obama greide tirsdag ikke å løse opp i uenigheten om årets statsbudsjett som truer med å lamme deler av statens virksomhet.

Dersom Obama og kongresspolitikerne ikke finner en løsning innen fredag, kan lønnsutbetalingene til amerikanske soldater komme til å stoppe. Det gjelder selv de som for tiden deltar i krigsoperasjoner i Irak, Afghanistan og Libya, bekrefter en Pentagon-talsmann overfor Reuters natt til onsdag.

Forrige gang USA ikke greide å vedta et budsjett, og som følge måtte «stenge staten», ble det gjort unntak for militæret. Det er ikke tilfelle nå, sier talsmannen, ifølge samme kilde.

- Oppfør dere som voksne

I et siste forsøk på å oppnå enighet innkalte Obama i natt demokratiske og republikanske kongressledere til møte i Det hvite hus, men utspillet lyktes ikke siden begge parter sto fast på sine standpunkter.

Obama ba etterpå kongresspolitikerne oppføre seg som voksne. Han sa det ikke fins noen unnskyldning for ikke å bli enige i løpet av få dager.

Uenigheten gjelder hvor mye som skal kuttes på årets budsjett. Siden i fjor høst har ikke USA hatt et føderalt budsjett, og Kongressen har holdt det offentlige gående med midlertidige krisevedtak.

Neste frist for et vedtak er fredag ved midnatt, og ingen ønsker at statens drift skal fortsette på basis av slike midlertidige vedtak.

Annonsørinnhold

LES OGSÅ: Fredag kan Obama gå tom for penger

Rammeverk

Ifølge Demokratene er det tidligere oppnådd enighet om en ramme for budsjettkutt på 33 milliarder dollar, men ikke om hvor det skal kuttes.

Presidenten i Representantenes hus, republikaneren John Boehner, foreslo tirsdag en ny utsettelse på en uke mot 12 milliarder dollar i ytterligere kutt.

Demokratene ønsker å skjerme miljøvern, forskning og utdanning, mens Republikanerne vil øke forsvarsbudsjettet og kutte enda dypere enn Demokratene på en rekke andre felter.

Republikanerne er ivrige etter å oppfylle løftet fra valgkampen i fjor om å kutte i de offentlige utgiftene og redusere statens virksomhet for å begynne å få kontroll på de enorme budsjettunderskuddene.

Press fra høyre

Men det republikanske lederskapet presses fra de nye Tea Party-aktivistene på høyrefløyen som ble valgt i fjor, som ikke vil kompromisse med Demokratene.

De vil ikke fire på forslaget om kutt på over 60 milliarder dollar som det republikanske flertallet vedtok i Representantenes hus tidligere i år, men som ble avvist av Senatet, der Demokratene har kontroll.

Det republikanske lederskapet håper at et forslag om innsparinger på 6.000 milliarder dollar over de neste ti årene som ble presentert tirsdag av kongressrepresentant Paul Ryan, kan gjøre Tea Party-aktivistene mildere stemt.

LES OGSÅ: Ser dystert på USAs framtid

Mister håpet

Både demokrater og republikanere har begynt å miste håpet om at det skal være mulig å bli enige i tide til å unngå at staten lammes. Etter møtet tirsdag ba administrasjonen departementene om å gjøre seg klare.

- Jeg er ikke optimist, det er jeg ikke, sa demokratenes flertallsleder i Senatet, Harry Reid, og lederen for republikanerne i Representantenes hus, Eric Cantor, sa det nå er lite trolig at det blir en avtale.

Om det ikke blir enighet, må en rekke offentlige kontorer stenge dørene. Hundretusener av offentlig ansatte blir permittert, og utbetaling av pensjoner og andre trygdeytelser kan bli stanset.

Passkontorer, konkursdomstoler, nasjonalparker og museer er blant dem som kan stenge, og ligningsvesenet vil trolig slutte å utbetale skatterefusjoner.

LES OGSÅ: Om 7 dager kan USA stanse opp

Slår tilbake

De politiske konsekvensene av en stengning av offentlig virksomhet er vanskelig å spå, siden det er uklart hvem velgerne legger skylden på.

Sist en slik stengning skjedde, i budsjettåret 1995/96, var det Republikanerne som fikk smake velgernes vrede.

De gikk på et kraftig nederlag ved valget noen måneder senere, mens president Bill Clinton styrket sin stilling.

De republikanske lederne som har sittet i Kongressen noen år, er derfor lite lystne på en gjentakelse, noe de uerfarne og kamplystne Tea Party-aktivistene ikke tar helt på alvor.

LES OGSÅ: Advarer mot massiv jobbskrell i USA

Les flere økonominyheter på E24.

Annonsørinnhold