Dette ønsker ekspertene å høre i sentralbanksjefens årstale: Ber Olsen kreve boligskatt nå

Boligskatt, Norge i en nullrente-verden og norsk økonomi etter oljeæraen. Dette er temaer ekspertene håper Øystein Olsen tar opp, når han i kveld holder sin årstale.

BOLIGSKATT? Jan L. Andreassen mener sentralbanksjef Øystein Olsen bør kreve en statlig boligskatt, men har ikke tro på at det blir innført. Sentralbanksjefen holder sin årstale torsdag kveld.

Knut Erik Knudsen (VG) / Colourbox
  • Jo Andre Aakvik
  • Johann D. Sundberg
Publisert:,

Den tradisjonsrike årstalen, et av de årlige høydepunktene i finans- og politikk-Norge, holdes i 18-tiden torsdag.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea mener det i år er naturlig, ja nesten påkrevd, at sentralbanksjefen bruker tid på å snakke om den ekstreme pengepolitikken i Europa, og hva det får å bety for Norge.

E24 dekker årstalen direkte fra klokken 17.00 i live-studio. Følg med!

Når Den europeiske sentralbanken nå starter å trykke penger i stort monn, gjennom å kjøpe statsobligasjoner i eurolandene, forplanter det seg til de nære landene utenfor eurosamarbeidet.

– Åpenbart konsekvenser

Både i eurosonen og i andre land som Sveits, Danmark og Sverige er rentene negative.

Sveriges sentralbank annonserte tidligere tirsdag at de senker renten fra null til minus 0,1 prosent, og varslet samtidig egne obligasjonskjøp.

– Det får åpenbart konsekvenser for Norge, og sentralbanksjefen bør bruke tid på det, sier Juel om kveldens tale.

Han er ikke alene om å be Olsen drøfte hva hvilke endringer som må til når rentene ubønnhørlig nærmer seg null.

BER OLSEN KREVE: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen.

Sven Christian Fender Teigen

Når det var vanskelig for sentralbanken å bruke renten for å tøyle boligmarkedet for et år siden, er det ikke blitt enklere når landene rundt oss setter renten ned til null – og minus.

– Anabole steroider

– Vi har et boligmarked på anabole steroider, hvor ikke bare renten, men også offentlige reguleringer og skatteregler driver prisene oppover, sier banksjef Jan-Frode Janson i Sparebank 1 Nord-Norge, og fortsetter:

– Jeg var av dem som ble veldig overrasket over at renten ble satt ned i desember, og jeg er spent på å høre mer om hvordan sentralbanken vurderer det nå, sier Janson. Nylig gikk Konkurransetilsynet ut og sa at reguleringer presser prisene opp.

MÅ DRØFTE VERDEN: Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets mener utvikling i Europa må få konsekvenser for Norge.

Håkon Mosvold Larsen

– Må kreve det

I Eika-gruppen har sjeføkonom Jan L. Andreassen et klart svar på hva han mener Øystein Olsen bør si i årstalen med utsikter til svært lave renter lenge.

– Med boligrenter ned mot to prosent, så tror jeg han vil forslå en statlig eiendomsskatt. Jeg mener det er riktig av han å gå hardt ut og kreve det, men jeg har ikke noe tro på at politikerne gjør noe med det, sier Andreassen til E24.

– Hvorfor tror du politikerne ikke vil gjøre noe med det?

– Jeg ser bare ikke at politikerne er på det sporet i det hele tatt. Spesielt ikke de blåblå. Hadde de ligget høyere på meningsmålingene, så hadde de kanskje turt, sier Andreassen.

Les også

Nordeas norske toppsjef vil ha boligskatt

Han får langt på vei støtte fra sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen.

I sin siste månedsrapport skriver hun at hun mener Olsen må signalisere flere rentekutt i årstalen for å hindre at kronen blir så sterk at det går utover norske eksportbedrifter.

(saken fortsetter under bildet.)

FORVENTNINGER: Det er forventninger om at hva Øystein Olsen skal si i sin årstale torsdag kveld.

Berit Roald

– Regjeringens ansvar

Men med enda lavere renter er det stor risiko for at husholdningenes gjeldsbyrde øker ytterligere i takt med enda høyere boligpriser.

Dette mener Holvik Olsen må si at det er regjeringens ansvar å forhindre.

«Det kan gjøres enten ved å øke bankers kapitalkrav, bidra til enklere boligbygging i byer, eller ved å redusere de gunstige skattemotiv for å investere i bolig. Politikerne må lytte til sentralbanksjefen under talen på torsdag. Om de velger å følge rådene han da gir, vil tiden vise,» skriver hun.

Elisabeth Holvik

Ørn E. Borgen

Tviler

Juel i Nordea Markets forventer på sin side ikke at Øystein Olsen vil innvarsle noen ny kurs eller lempe store nyheter på forsamlingen.

– Det har ikke kommet noen store nyheter knyttet til boligmarkedet og gjeldsveksten siden rentemøtet i desember. Det har utviklet seg omtrent slik Norges Bank så for seg da. Derfor tror jeg ikke Olsen vil gjøre store kursendringer på torsdag, men mer utdype den kursen banken holder, sier Juel.

Nordea-økonomen mener Øystein Olsen også må bruke tid på å snakke om det nye Norge, altså norsk økonomi etter oljeæraen.

– Selv om oljeprisen skulle stige litt igjen kreves det tilpasninger til et situasjon hvor oljenæringen får mindre betydning, sier Juel.

– Muligheter i nord

I Tromsø plukker sjefen for Sparebank 1 Nord-Norge opp nettopp den tråden.

Jan-Frode Janson

SpareBank1

– Jeg venter at Olsen vil snakke om nye muligheter for nye vekstnæringer, sier Jan-Frode Janson. Og mange av disse mulighetene ligger nord i landet, påpeker banksjefen.

I en analyse fra rådgivningsselskapet Menon ble det i fjor konkludert med at den økonomiske veksten for tiden er mye høyere i Nord-Norge enn lenger sør i landet.

Det skyldes ifølge Janson flere forhold. Ikke minst at de makroøkonomiske forholdene har ligget veldig godt til rette for viktige næringer i Nord-Norge: fiskerisektoren, reiseliv, maritim sektor og mineral og bergverk.

– Med en svakere krone, historisk lav rente, lave energipriser og bedring hos mange handelspartnere har næringslivet i nord hatt gode tider, sier Janson. Han tror både sentralbanksjefen og rikspolitikere skal være oppmerksomme på de mulighetene som ligger i Nord-Norge. Landsdelen må spille en nasjonal rolle i årene som kommer.

– Det finnes enormt potensial i Nord-Norge. Det er her de neste store oljeforekomstene finnes, det er i nord vi finner viktige mineraler og det er i nord det finnes areal for å utvikle oppdrettsnæringen, sier Janson, og understreker at dette kommer på toppen av de tradisjonelt viktige næringene som fiske og turisme.

Les også

Eksperter tror på 1 til 3 rentekutt i år

Les også

Tror flere sentralbanker vil sette renten under null

Flere artikler

  1. Tror renten kan heves i sommer

  2. Dette mener ekspertene om talen: – Første steg for å varsle nye tider i Norges Bank

  3. Sjeføkonom håper Olsen gir politikerne refs

  4. Annonsørinnhold

  5. – Han bør gi et klart signal

  6. Sjeføkonom om svake BNP-tall: – Nå må Norges Bank kutte renten