- Vi trenger noen synlige «filthy rich»-kapitalister

NHH-professor Victor D. Norman mener formuesskatten ikke fjerner lysten til å bli rik.

OM HVA SOM VIRKER: Victor Norman holdt onsdag morgen foredrag om hva som virker i den økonomiske politikken. Her fra en tidligere anledning.

Berit Roald
  • Johann D. Sundberg
Publisert:,

- Den motkonjunkturpolitikk som ble ført i 2009 og 2010, forhindret en depresjon, men har skapt en en lang resesjon.

Slik oppsummerte professor Victor Normann ved Norges Handelshøyskole (NHH) den økonomiske situasjonen i vesten under NHHs høstkonferanse i Oslo onsdag.

Han etterfulgte næringsminister Monica Mæland om behovet for økonomisk nyskaping, og kom med noen råd til regjeringen.

«Uansvarlig ansvarlighet»

Han advarte mot «uansvarlig ansvarlighet» og oppfordret regjeringen til å satse på kompetanse, kapitalisme og konkurranse for å få i gang fornyelsen av næringslivet i Norge og i den vestlige verden.

Særlig drivkraften det ligger i menneskers ønske om å bli rike, mener han er en viktig forutsetning for nyskaping og innovasjon.

Og for å skape innovasjon trenger vi «noen synlig rike - «filthy rich» - kapitalister», mener han.

- Man kan som oftest stole på økonomiske incentiver, bare de er sterke nok, sa Norman og kom samtidig med en liten formueskattemessig korreks til regjeringen.

Skattepolitisk korreks

Tidligere på morgenen hadde nemlig Mæland omtalt regjeringens forslag til redusert formuesskatt, som er det største enkelttiltaket i budsjettforslaget, som viktig for å stimulere til nyskaping i norsk næringsliv.

- Det er ikke sikkert at en prosent i formuesskatt er nok til å fjerne lysten til å bli rik, sa han uten at Mæland nikket fra tilhørerposisjonen.

Nikket gjorde hun imidlertid da Norman kom med et annet råd til regjeringen:

- Kanskje staten skal være mindre opptatt av å skape innovasjon, og være mer opptatt av å skape innovatører, sa Norman.

Omstillingskrise

Og behovet for nyskaping er stort i alle de vestlige økonomiene.

- Krisen er egentlig en vestlig omstillingskrise knyttet til globalisering og ny teknologi. Avindustrialiseringen har gått greit. Nyskapingen er problemet. Selv nullrente har ikke fått bedriftene til å investere like mye hjemme som utenfor OECD-området, sier Normann.

Og Norge er ikke noe annerledesland, selv om en voldsom vekst i oljeinvesteringene, med økte boliginvesteringer som resultat, har ført Norge trygt gjennom krisen så langt.

Han mener faktisk at den voldsomme tiltrekningen av mennesker til oljeindustrien i denne perioden også har ført til at innovativ skaperkraft har blitt låst inne i oljevirksomheten.

Gjentar feil

På den måten mener Norman at Norge gjentar feilene fra 1970-tallet og fra den økonomiske politikken etter jappetiden på slutten av 1980-tallet.

- Alle er nå enige om at vi på 1970-tallet gjorde feil ved at vi gjennom motkonjunkturpolitikken opprettholdt næringer som ikke hadde livets rett. Og etter jappetiden ble alle nyutdannet ansatt i det offentlige. Det var fint at de fikk jobb, men det førte ikke til nyskaping, sier Norman.

Les også:

Nå har også Sverige negativ statsrenteTyskland kutter kraftig i egne vekstanslagLånefiasko kan tvinge Draghi på offensivenAdvarer mot «fryktelig krise» om ikke svak Hollande får budsjettflertall

Flere artikler

  1. Tidligere Høyre-statsråd: - Formuesskatten er et problem for regjeringen

  2. Siv Jensens skattekutt får støtte fra 3 av 20 toppøkonomer

  3. Betalt innhold

    NHH-kjempene avlyser digital krise

  4. Annonsørinnhold

  5. Sp mener Mæland struper Innovasjon Norge

  6. Mener bedriftene bør kompenseres: – Når staten stenger ned, må staten ta konsekvensene