Her er Siv Jensens skattekutt-forslag

Onsdag møtes regjeringspartiene til det avgjørende slaget om neste års statsbudsjett. Frp-leder Siv Jensen vil la 100.000 slippe formuesskatt.

KUTTEGLIS: Partilederne i posisjonspartiene spiser middag sammen i statsministerboligen. Erna Solberg (H) og Siv Jensen. FOTO: KRISTER SØRBØ/VG

Krister Sørbø
  • Lars Joakim Skarvøy
Publisert:,

Onsdag morgen møtes alle regjeringens statsråder på Statsministerens kontor ved Akershus festning.

I flere timer skal statsrådene kjempe en knallhard kamp for å knipe seg til de siste budsjettkronene som er igjen, slik at de kan skryte når statsbudsjettet for 2015 legges frem 8. oktober.

Les også

Siv Jensen begrenser bonusene i finansbransjen

Rød og blå permer

De siste dagene har statsrådene og utvalgte stortingspolitikere i Høyre og Frp fått utdelt blå og røde mapper med forslagene fra Finansdepartementet til hvordan budsjettet kan se ut.

I den blå mappen er forslagene til hvor mye penger de ulike departementene kan få og hva de kan de bruke pengene på. I den røde mappen er oversikten over hvor mye regjeringen totalt har å rutte med og hvor mye de foreslår i endringer i skattene, avgiftene og tollsatsene.

VG har snakket med flere av dem som har fått tilgang på dokumentene, og kan nå avsløre store deler av Siv Jensens forslag:

Høyre/Frp-regjeringen har lovet at de skal redusere formuesskatten, og på sikt fjerne den. I forslaget til budsjettet 2015 foreslår Siv Jensen å redusere antallet personer som betaler formuesskatt med om lag 100.000.

Rike får betale mindre

Det skjer ved at Jensen foreslår å kutte den statlige andelen av formuesskatten, som i dag er på 0,3 prosent av all formue over 1 million kroner. I tillegg vil hun øke innslagspunktet fra 1 million til 1,2 millioner kroner.

Det foreslås også mindre justeringer i skattesatsene på andre områder: Innslagpunktet for toppskatten økes og det samme gjøre minstefradraget på personinntekt.

Det foreslås også en økning i den nedre grensen for å betale trygdeavgift.

Mer tollfri shopping på nett

Om Jensen får viljen sin vil det også bli gjort endringer i tollfritaket for varer handlet på nettbutikker i utlandet. I dag kan du handle varer online fra utlandet tollfritt for inntil 200 kroner.

Jensen foreslår nå at du kan shoppe for inntil 400 kroner tollfritt, en dobling med andre ord.

I de to budsjettene Siv Jensen har lagt frem har hun begge ganger valgt å kutte en hel avgift. I statsbudsjettet for 2014 fjernet hun arveavgiften, og i revidert budsjett i juni fjernet hun båtmotoravgiften.

Nå foreslår Jensen å fjerne årsavgiften på mopeder, campingtilhengere, traktorer og veterankjøretøy. Kostnaden ved å fjerne denne avgiften skal være beregnet til å være på flere hundre millioner kroner.

Totalt er Frp-leder Siv Jensens skattekutt på under ti milliarder kroner, i forslaget som regjeringen skal behandle i morgen.

Begrunnelsen for at Jensen ikke går hardere til verks på skattene skal etter det VG forstår være at regjeringen vil vente på to utvalg som er satt ned for å vurdere skattesystemet.

Det ene utvalget, Scheel-utvalget, varslet tirsdag at de ikke leverer sin innstilling før 2. desember. Det andre utvalg, den grønne skattekommisjonen, ble nedsatt først 15. august.

Les også

Oljefondet passerer 6.000 milliarder kroner innen nyttår

Åpner oljekranen

Skatte- og avgiftspakken fra Siv Jensen må også finansieres. I revidert budsjett for 2014 brukte regjeringen 2,7 prosent av avkastningen fra oljefondet.

I budsjettet for neste år foreslår nå Finansdepartementet å øke oljepengebruken til 2,8 prosent av avkastningen, noe som vil tilsi i overkant av 20 milliarder ekstra kroner i statsbudsjettet.

Statssekretær Ole Berget (Frp) vil ikke kommentere detaljene i budsjettforslaget, og skriver i en tekstmelding til VG:

«Budsjettet kommer 8. oktober :)»

Les også:

Skatteinntektene fra oljen stuperFrp-ere vil ha tydelig stempel på budsjettetJensen lover skattekutt

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Statsbudsjettet for 2016: Erna & Co. foreslår milliard-skattekutt for tredje gang

  2. Slik kan Siv hente inn nesten én milliard til skattekutt

  3. - Vi må reformere skattesystemet

  4. Annonsørinnhold

  5. Småbedriftene vil kutte i formuesskatten før selskapsskatten

  6. Statsbudsjettet på 1-2-3